DruštvoNaslovi.netНекатегоризовано

Deca iznad 15 godina pri lečenju ipak (ne)samostalna

BOR, 01. februara 2012. (Milica Živković, Ist Media) Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti dece, koji je usvojen krajem prošle godine, izazvao je mnoge kontraverzne reakcije u delu koji se tiče samostalnosti dece iznad petnaest godina prilikom donošenja odluka o lečenju bez znanja roditelja.

 

U prethodnoj najavi ove teme, ukazali smo da novi zakon omogućava deci uzrasta iznad petnaest godina da bez saglasnost roditelja izvrše estetsku ili plastičnu operaciju ili da ugrade implatante.

Tim povodom, oglasili su se lekari Zdravstvenog centra u Boru, pa načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, doktorka Slobodanka Bojinović, objašnjava šta zakon predviđa za decu mlađu od 15 godina starosti.

 

“Veoma često smo bili suočeni sa situacijom da se deca, uzrasta mladjeg od 15 godina, bez prisustva roditelja ili staratelja obraćaju zdravstvenoj ustanovi radi pružanja zdravstvene zaštite. Medjutim, kako je odredbama člana 35. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano, ”nad maloletnim pacijentom, uzrasta do 15 godina, medicinska mera (pregled, anamneza, dijagnoza, dijagnostičke mere, terapija, saveti dati pacijentu i dr.), može se dati samo uz pristanak njegovog zakonskog zastupnika i to roditelja, staratelja ili usvojitelja”, zaključila je doktorka Bainović.

 

 

 

Doktorka Slobodanka Bainović

 

Ona je naglasila je da shodno tome i Zdravstveni centar u Boru na svim vidnim mestima već istakao obaveštenje o tome da deca uzrasta do 15 godina kod lekara mogu doći samo u pratnji svog zakonskog zastupnika.

 

“Ova mera je obavezna i neće važiti samo u hitnim slučajevima”, naglasila je ona.

 

Međutim, kada je u pitanju dete starije od 15 godina, situacija ostaje nejasna.

 

Član 35 ovog zakona predviđa da „dete koje je navršilo petnaestu godinu, a koje je sposobno za rasuđivanje, može samo dati pristanak na predloženu medicinsku meru.“

U članu 37 se pak navodi da je „nadležni zdravstveni radnik dužan da u slučaju ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, i pored zahteva deteta da se informacije o njegovom zdravstvenom stanju ne saopšte roditeljima, staratelju odnosno zakonskom zastupniku, podatke o zdravstvenom stanju deteta saopšti roditeljima, staratelju, odnosno zakonskom zastupniku.“

 

Zakon ne predviđa ko treba da proceni sposobnost deteta da samo rasuđuje.

 

U zravstvenom centru u Boru kažu da će se privatnost petnaestogodišnjaka poštovati, ali sve to u zavisnosti od mere koju zravstveni centar pruža.

 

Zdravstveni centar u Boru

 

„Oni će moći da dolaze sami ako je u pitanju neka bezazlena bolest, ali ako je u pitanju nešto opasnije od prehlade ili osipa, roditelji, tj. staratelji će biti obavešteni“, naznačila je doktorka Bainović

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X