Dani Gamzigradske banje u svetlu atrijuma “Nove Romulijane”

660 0

GAMZIGRADSKA BANJA, (Ist Media) U organizaciji Mesne zajednice Gamzigradska banja, Centra za kulturu i turizam grada Zaječara, i suorganizaciji  Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigradska banja“, ove godine su u ovom lečilištu održani „Drugi dani Gamzigradske banje“, manifestacija koja treba da zameni tradicionalne „Dane Božura“, i ulije žiteljima banje nadu da će se vratiti nekadašnji turistički sjaj i turisti koji će koristiti lekovite blagodeti poznate Rimljanima još u 4. veku.

 

“Posle više godina pauze i praznog društvenog života u Gamzigradskoj banji, 2015. smo odlučili da pokrenemo kulturno-turističke manifestacije koje treba da zamene „Dane božura“ i „Đurđevdanski sabor“, tokom čijeg trajanja se okupljalo i nekoliko hiljada gostiju banje i publike iz istočne Srbije”, kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Gamzigradska banja, Željko Šoršokanović.

 

Kaže da je optimista, i da veruje u pomoć države i grada Zaječara u oživljavanju zamrlog turizma u Gamzigradskoj banji, u kojoj se nekada “tražio krevet više”, a liste čekanja bile predugaćke za čitanje. Jer, osim u RH Centru, u kome je   ostali kapaciteti, pre svega hotel Kastrum

 

Tokom ove manifestacije održano je sportsko takmičenje u malom fudbalu, na tezgama postavljenim u centru banje vredne domaćice iz udruženja „Romula“ iz Gamzigradske banje, „Zvezdan“, Nikola Pašić“ i domaćice iz Vržogrnca, pripremale su tradicionala jela, spremala su se jela u kotliću, a kulturno-umetnička društva su priredila splet igara karakterističnih za ovaj deo Srbije.

 

gam_banja_00225.MTS.Still002 gam_banja_00225.MTS.Still0024

 

Nekoliko stotina posetilaca pratilo je igre KUD-ova iz Rgotine, Vražogrnca, Lubnice i domaći folklorni ansambl.

 

Poseban deo manifestacije održan je u unutrašnjosti Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigradska banja”, gde je pod otvorenim nebom izgrađena turistička atrakcija, atrijum sa replikama pojedinih detalja sa kasnoantičkog lokaliteta „Felix Romuliana“. Romulijana se nalazi svega nekoliko kilometara dalje, a 2007. godine uvrštena je u listu svetske kulturne baštine UNESCO. Replike je uradio umetnik Saša Todorović, koji je ukrašavao i druga lečilišta u Srbiji.

 

gam_banja_20160905_171917
U mozaiku će uživati i najteži pacijenti RH Centra

“Niče nova Romulijana”, šalio se Todorović, udubljen u izradu replike čuvenog mozaika iz Romulijane.

 

Direktor Specijalne bolnice “Gamzigradska banja”, doktor Rade Kostić, podsetio je da je “Felix Romuliana” udaljena svega nekoliko kilometara od lečilišta, ali da brojni pacijenti koji su “vezani” za kolica, nemaju mogućnost da priđu i vide sve njene lepote, pa je na ovaj način, postavljanjem u krugu bolnice, dočarana uskoistorijska povezanost.

 

“Na ovan način će mnogi nepokretni pacijenti koji nemaju mogućnost da posete lokalitet, biti u prilici da uz replike dožive lepote “Felix Romuliane”, da se upoznaju sa tadašnjom arhitekturom i dožive prostor nekadašnjeg rimskog grada”, kazao je on.

 

Upravo su zbog nepokrentih osoba i stolovi u atrijumu sačinjeni tako da budu pristupačni invalidskim kolicima.

 

“Romulijana je naš brend i naša istorija kojom se ponosimo. Otuda ideja o otvaranju atrijuma, kako bismo lepote ovog rimskog grada približili našim korisnicima i prostor bolnice oplemenili”, rekao je Kostić.

 

On je izneo zanimljivu legendu, prema kojoj je tadašnji vladar Romulijane, Gaj Galerije Valerije Maksimilijan, bolovao od reume, te da je koristio lekovitu vodu koja sada protiče kroz Gamzigradsku banju. Da je legenda ipak blizu istine, svedoče činjenice da su na lokalitetu pronađeni ostaci termi.

 

gam_banja_20160905_171430

I vrpca je pala: direktor RH Centra Rade Kostić i predstavnik grada Zaječara – Suzana Stamenković

 

“Veruje se da su termalne vode bile na sadašnjem lokalitetu Felix Romuliane, a da se usled tektonskih poremećaja ta termomineralna voda pojavila u sadašnjoj Gamzigrdskoj banji, gde se i danas koristi”, kaže direktor RH centra.

 

gam_banja_20160905_172507

Umetnici iz ljubavi uz Gamzigradsku banju

 

Manifestaciji “Dani Gamzigradske banje” su se pridružili članovi likovnog udruženja „Mozaik“ iz Zaječara, koji su tokom slikarske kolonije izradili veliki broj dela, koja su poklonjena ovoj ustanovi i postavljena u hodnicima centra.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X