Danas u Boru ekološki protest protiv zagađenja iz pogona Ziđin Bor Copper

647 0
BOR, (IST Media, foto: arhiva) – Za danas u 19 sati zakazan je protest protiv prekomernog zagađenja u Boru iz pogona Ziđin Bor Koper, na kome će se zatražiti odgovor šta preduzimaju inspekcijske službe po ovom pitanju i koliko štetne materije utiču na zdravlje.

Prehodnih dana oko 600 građana Bora potpisalo je peticiju kojom traže da se zaustavi zagađenje sumopr dioksidom i ispuštanje štetnih materija u vazduh.

Poziv na protest, koji će biti održan na platou Doma kulture, uputili su brojni pojedinci i organizacije, među njima i odbornici opozicije u Gradskoj Skupštini.

„Zahtevamo da dobijemo informacije koliko je puta po službenoj dužnosti ekološka inspekcija posetila kompaniju ZiJin Copper, da se izveštaji obelodane i da se vide mere koje su izrečene“, navodi se u pozivu na protest koji je potpisao odbornik Dveri Saša Stanković.

Zahteva se, takođe, da se zna iz kog konkretnog razloga je došlo do ovoliko povećanog aerozagađenja, na koji način i u kom vremenskom intervalu će problem biti rešen, kao i da po Zakonu o zaštiti vazduha, građani budu obavešteni o tome koje su tačno štetne materije u vazduhu i u kom vremenu će biti u vazduhu – da bi se upozorili teži bolesnici i deca.

U pozivu na protest se naglašava da on nema stranačke karakteristike i da, sem parola o zaštiti životne sredine, ne treba nositi stranačka obeležja.

U prethodnih mesec dana „rekordna“ vrednost smpor-dioksida iznosila je 2.983,51 mikrograma (dozvoljeno je 350) a pored zagađenja sumpor-dioksidom u Boru su zabeležene i povišene vrednosti čestica PM-10 i PM-2,5 koje se u javnosti nazivaju „nevidljivim ubicama“.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X