Dan Žagubice u svetlu novih investicija. Homolje čeka IKEU

657 0

ŽAGUBICA, (IST Media) Otvaranjem rekonstruisanih domova kulture u Krepoljinu i Žagubici, te zgrade Mesne zajednice Žagubica i uređenih trgova, danas je svečano obeležen 25. septembar, dan opštine i 71 godna od oslobođenja Žagubice od fašizma.

Svečanom sednicom povodom ovog praznika, predsedavao je predsednik SO Žagubica Dejan Nikolić, koji je rekao da je u prethodnoj godini lokalna samouprava odgovorno pristupila realizaciji strateških ciljeva, prioriteta i mera, definisanih strategijom održivog razvoja opštine Žagubica, a sve zarad bržeg izlaska iz krize.

 

zagubica svecana sednica so

Svečanost započela intoniranjem himne Srbije

„Lokalna samouprava je svoje aktivnosti bazirala na osnovnim opredeljenjima opštine, definisanim ka unapređenju turističke, poljoprivredne i ruralne infrastrukture, razvoju preduzetništva i stvaranju ambijenta za privlačenje investicija. Radilo se značajno i na unapređenju zdravstva, obrazovanja, sporta, kulture, socijalne zaštite i drugih institucija u Žagubici“, rekao je Nikolić.

Aktualna vlast je kao jednu od najznačajnijih investicija istakla probijanje puta između opština Žagubica i Kučevo, čime je razdaljina ova dva grada smanjena sa 80, na 20 kilometara. Ovo je, inače, samo prva faza, nakon koje sledi asfaltiranje.

asfaltiran parking nedaleko od centra grada

U centru konačno dostojan parking

Izgradnja brdskih i atarskih puteva, kao i uređenje pratećih kanala i propusta, realizovano je u svih 17 naselja opštine Žagubica. Nasipano je više od 100 kilometara puteva, a probijene su i mnoge deonice koje omogućavaju stanovnicima lakši put do svojih imanja.

Za asfaltiranje ulica u mesnim zajednicama izdvojeno je preko 20 miliona dinara, čemu su doprineli i meštani ulažući svoj novac po sistemu dinar na dinar.

Uređeno je vodosnabdevanje u naselju Selište, dok u u naselju Jošanica radovi u toku. U narednih nekoliko meseci, uredno vodosnabdevanje će biti urađeno u naselju Sige, Milanovac, Krupaja i Blizna. Za investicije u vodosnabdevanju i izgradnji kanalizacionih mreža, iz budžeta se u 2016. godini planira izdvajanje 32 miliona dinara.

 

tagubica trg

Trg u novom ruhu

 

zagubica lovacki dom 20150925_131346

Lovci su posebno imali razloga za zadovoljstvo – Novi dom

Rekonstruisani su domovi kulture u naseljima Milanovac, Bliznak, Ribare, Izvarica, Jošanica i Selište, a posebno u Žagubici i Krepoljinu koji su bili potupno van upotrebe.

Dom kulture u Žagubice će ubuduće biti centar kulturnih zbivanja, a poseban značaj predstavlja činjenica da će se u njemu čuvati legat istaknutog srpskog umetnika – Svetomira Arsića Basare. U Krepoljinu će Dom kulture imati višestruku namenu, jer je u njemu prostor dodeljen Udruženju invalida Homolja, lovačkoj sekciji, fudbalskom klubu i Kulturno-umetničkom društvu.

 

legat basara

Opštini Žagubica pripala je velika čast da bude čuvar legata vajara Svetomira Arsića – Basare

Pored tradicionalnih kulturnih manifestacija, uglavnom u sklopu „Dana Homolja“, u proteklom periodu su u opštini Žagubica održane dve nove manifestacije – „Homoljska saksofonijada“, u znak sećanja na istaknutog saksofonistu Jovana Stanojevića i Sabor „Zetova u kući“ u Laznici.

Svečanoj sednici SO Žagubica prisustvovali su gosti iz Poljske i desetak opština, a telegrame sa čestitkom povodom praznika, uputila su ministarstva poljoprivrede i zaštite prirodne sredine i ministarstva kulture i informisanja.

Na svečanoj skupstini, poljski bend je održao mini koncert i pritom odsvirao pesmu posvećenu Žagubici, pod nazivom „Žagubica, to je Žagubica!“.

 

Okupljeni mestani su ovaj simpatican gest benda iz poljskog grada pobratima ispratio gromoglasnim aplauzom.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović, najavio je da su u toku pregovori kako bi se u 2016. godini započela izgradnja proizvodne hale u kojoj će se izrađivati delovi nameštaja za poznatog švedskog proizvođača nameštaja IKEA.

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X