Danas Bor obeležava 110 godina rudarenja

410 0

 BOR, Dan rudara Srbije i 110 godina rudarenja u Boru, obeležavaju se u optimističkoj atmosferi za Rudarsko-topiončarski basen (RTB).

 

0508_Vilijam_Infante
Vilijam Infante

„Transformacija u kompaniji RTB Bor tokom protekle tri, četiri godine je dovela do renesanse rudarstva u Srbiji. Ta renesansa donosi dobrobit u prilivu novca i nova radna mesta. RTB je uveo mnoge izmene u poslovanju, i jedna je od najsnažnijih kompanija u društvenoj odgovornosti, rekao je u Boru Vilijam Infante, stalni koordinator Ujedinjenih nacija.

 

Infante je sa predstavnicima ambasada Australije, Finske, Švedske, Amerike, Velike Britanije i Kanade gost RTB-a Bor na proslavi jubileja Dana rudara, i juče su prisustvovali puštanju u rad novog Komatsu bagera vrednog 3,5 miliona evra, a koji je kupljen novcem kombinata bakra.

 

Ambasadorka Australije Helena Stadert, izjavila je tom prilikom da joj je veliko zadovoljstvo što je dansa u Boru.

 

0508_Helena_Stadert
Helena Stadert

„Ovo je jako zanimljiva kompanija i zadovljstvo nam je bilo da vidimo šta ona danas sve pruža. Australija ima jako veliko iskustvo i velike kompanije u rudarskom sektoru i moja poseta ima za cilj da sagledamo da li ima mesta za buduću saradnju RTB i australijskih kompanija. Rudarstvo može biti jako održiva i ekonmski isplativa industrija i nadam se da će Srbija ići u tom smeru“, izjavila je ambasadorka Australije.

 

Generaln direktor RTB, Blagoje Spaskovski požeeo je dobrodošlicu visokim zvaničnicima.

 

0508_Blagoje_Spaskovski
Blagoje Spaskovski

„Drago mi je da uvažene zvaničnike ugostimo u trenutku kada su stručnjaci naše kompanije sa stručnjacima Komatsua priveli kraju montažu našeg novog bagera“, rekao je generalni direktor RTB-a.

 

 

Spaskovski je takođe ocenio je da RTB-u dolaze „dobre godine“.

 

„Ove godine očekujemo da će proizvodnja dostići 40.000 tona  katodnog bakra, sledeće godine nivo proizvodnje će dostići  60.000 tona, a kraj 2015. godine, ukoliko počnemo
eksploataciju rudnog tela Kriveljski kamen ili primarno Cerovo, proizvodnja će biti veća od 80.000 tona katodnog bakra“, ocenio je Spaskovski.

 

Prema njegovim rečima, završetak izgradnje nove topionice očekuje se sredinom naredne godine.

 

Izgradnja nove topionice bakra, fabrike sumporne kiseline i pogon za prečišćavanje otpadnih voda koštaće 301,8 miliona evra. Kredit za izgradnju topionice dodelila je kanadska razvojna banka EDC banka, a garanciju za ova sredstva dala je Vlada Srbije.

 

Povodom Dana rudara, danas će u klubu RTB-a Bor biti dodeljene godišnje nagrade „Inženjer Šistek“. Dobitnici tog priznanja, ove godine su direktor Rudnika bakra Bor Vidoje Adamović, direktor Topionice bakra, Boban Todorović, diplomirani inženjer u rudniku bakra Majdanpek Jelena Đurić i borski rudar Miroslav Stojanović.

 

Vidoje Adamović
Vidoje Adamović

Vidoje Adamović, izjavio da je zapremina kašike novog Komatsu bagera 15 metara kubnih, i četrvti je hidraulični bager na borskom kopu. Proizveden je u Nemačkoj, sklopljen za svega 9 dana a vrednost je 3,5 miliona evra. U sklapanju su učestvovali stručnjaci Komatsua i RTB-a

 

Današnjoj svečanosti proslavi Dana rudara u Boru, prisustvovaće ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

 

 

 

O Danu rudara 

 

(AGENCIJE) Oko 24.000 zaposlenih u rudarstvu proslavlja Dan rudara, sećanjem na 6. avgust 1903. kada je u Senjskom rudniku počeo štrajk zbog loših uslova rada. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

 

Neposredan povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, pola veka nakon pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je „otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista“.

 

Za devet dana štrajka, zapisali su hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika su „izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje“.

 

Rudari u Srbiji danas imaju beneficirani radni staž – na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada.

 

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Vujović, čestitao je rudarima praznik, kojim se obeležava 110 godina od poznatih štrajkova u Senjskim rudnicima, ističući da su zahtevi rudara tada bili gotovo identični kao i sada – bolji uslovi rada i veće plate.

 

U rudnicima se radi u dosta u teškim i nezdravim uslovima, zbog visokih temepratura, vlage i prašine, naveo je on.

 

Takođe, problem je beneficirani staž, jer rudar koji ispuni uslov u pogledu godina radnog staža ne može da ide u penziju pošto ne ispunjava starosni uslov za penziju, pa u međuvremenu mora da radi, rekao je Vujović.

 

U Srbiji posluje oko 270 preduzeća koja se bave eksploatacijom mineralnih sirovina i 20 preduzeća za geološka istraživanja mineralnih sirovina. Prema podacima resornog ministarstva, godišnje se u zemlji iskopa oko 80 miliona tona rude.

 

Broj zaposlenih u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom iznosi od 5.500 do 6.000 radnika.

 

Među najvećim rudnicima su površinski kop Rudarskog basena Kolubara, koji je u sastavu Elektroprivrede Srbije, i rudnici bakra Rudarsko-topionicarskog basena Bor.

 

Prosečna zarada rudara u Srbiji i dalje je niska, i za većinu njih iznosi, prema ranijim podacima, između 30.000 i 50.000 dinara.

 

Iako se u rudnicima sprovode mere zaštite, kao i kontrola i nadzor nad uvođenjem tih mera, i dalje postoje rudnici u kojima je bezbednost na niskom nivou, posebno u onim koji su prošli neuspešnu privatizaciju.

 

Ministar rudarstva Milan Bačević je izjavio da država nije odustala od razvojne politike da rudarstvo podigne na noge, s obzirom na to da samo od te privredne grane Srbija može da ima značajne prihode.

 

Bačević je ocenio da država nema prava da ne iskoristi tako veliku razvojnu šansu kakvu ima u oblasti rudarstva.

 

Sve to govori da bi rudna bogatstva mogla da izvuku Srbiju iz krize, kažu u ministarstvu.

 

Povodom obeležavanja Dana rudara, Bačević je poručio da će Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja učiniti sve da se njihov radno-pravni status poboljša, jer od njihovog rada zavisi uspeh u toj oblasti.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X