„Čunak“ odlazi u istoriju

862 0

Piše: S.T.

foto: arhiva Kolektiva

Simbol Bora, prosperiteta i metalurgije, ali pre svega simbol višedecenijskog zagađenja, centralni dimnjak na ulazu u topionicu nekadašnjeg RTB-a Bor, uskoro odlazi u istoriju. Biće srušen.

Nezvanično sam saznao da će „čunak“, kako su mu od milošte tepali stari metalurzi, biti srušen početkom oktobra, i da su u toku pripreme za taj složen posao.

Iako smo uveravani da dimnjak više nema nikakvu funkciju nakon izgradnje nove topionice bakra 2015. godine, već da na njega gledamo samo kao na muzejski eksponat, pokazalo se da to nije baš tako. Jer, iz usta ovog „otpisanog penzionera“, koji je „rođen“ 1961. godine tokom prve faze izgradnje toponice, dim se čak i ovih dana „zaviorio“, prkoseći modernoj tehnologiji.

A zidali su ga ciglom čuveni Crnotravci (s’ vanglu i mistriju) i ka nebu je poleteo visinom od 98 metara odakle su izbacivani neprečišćeni gasovi iz pogona plamene peći i stare topionice.

Kada su Borani želeli da saznaju u kom pravcu duva vetar, pogledali bi u vrh dimnjaka.

Bio je oštećen nakon zemljotresa u Rumuniji, pa su mu kasnije dodati betonski prstenovi kako bi „preživeo“

Do sada je više puta renoviran, a na video snimku koji je na Facebook-u objavio Zvonko Trifunović, može se videti pogled sa dimnjaka na grad ali i trula platforma koja dimnjak okružuje. Zvonko i Robert Mišić bili su angažovani za postavljanje rasvete na dimnjaku, i tada su nam opisali da je stubište toliko trulo, da Zvonko u jednom trenutku nije smeo ni napred ni nazad jer se deo držača stubišta bukvalno odvojio od cigle.

Sećam se da sam kao mlad radnik topionice 1992. godine, u vreme kada nas je sve gutala inflacija, razmišljao naglas o želji da napustim Srbiju i egzistenciju potražim van zemlje u kojoj su se osećale posledice rata.

Tada me je smenski majstor, pokojni Živko, stegao za ruku i pokazao ka vrhu dimnjaka: Jel vi’š kako se puši čunak? Dok ide dim iz njega, nemo’ se sekiraš.

Nije Živko ni slutio šta nam donosi nova tehnologija…koja se, doduše, još uvek uigrava.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X