Čukaru Peki će proizvoditi 3,3 milona tona ruda bakra i zlata godišnje

493 0
rakita

 

Kako su saopštili iz kompanije Serbia Zijin Mining, predviđeni kapacitet proizvodnje ovog rudnika su 3,3 miliona tona godišnje. Period izgradnje iznosi 2,5 godine, a životni vek rudnika 13 godina – poručuju iz Ziđina, napominjući da su trenutno fokusirani na razvoj Gornje zone rudnika u okviru koje će se proizvoditi bakar i zlato.

Za gornju zonu procenjena količina metala bakra je 1,21 milion tona, dok je količina metala zlata 76 tona, navode iz kompanije.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović, kazao je ranije tokom ove nedelje da će prvi održivi rudnik biti upravo Čukaru Peki i izrazio nadu da će biti još takvih rudnika.

Naglasio je da veruje da Srbija raspolaže značajnim resursima kada je reč o metalnim i nemetalnim mineralnim sirovinama i da to prirodno bogatstvo treba da čuva i koristi na održiv način.

Verujem da možemo da pokažemo da je u Srbiji moguće da se razvija rudarstvo koje je održivo i odgovorno prema životnoj sredini, istakao je Milijanović.

Na pitanje u kojoj meri će pažnja biti posvećena ekologiji, iz Ziđina poručuju da su posvećeni izgradnji fabrika u vrtnom stilu i zelenih rudnika, vodeći se principima „najviših standarda i najstrožih zahteva“.

Do sada je u objekte zaštite životne sredine uloženo oko 34 miliona evra, ističu iz ove kineske kompanije.

Ističu da od juna njihova kompanija ima 438 zaposlenih, od kojih je 359 zaposlenih iz lokalne zajednice (oko 82 odsto).

Očekuje se da će ukupan broj zaposlenih dostići 1.235 nakon rada na projektu Gornja zona. Naš plan je da većinu radnih mesta pružimo lokalnom stanovništvu, dostižući 90% – najavljuje kineska kompanija.

Sem zaposlenih u njihovoj kompaniji, tu su i podizvođači, uključujući lokalne kompanije – Inkop, Transkop i Kalubra, te kineske kompanije Honda, JCHX, Tiejiuju i Jinshan.

Nakon izgradnje infrastrukturnih objekata, većina podizvođača i njegovih radnika će završiti radove i napustiti rudnik, kažu u Ziđinu.

Ukupna vrednost investicija na projektu Čukaru Peki iznosi 474 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u poslednjem kvartalu 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18% – zaključuju u resornom ministarstvu.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X