Čomić: Nedovoljna svest građana o problemima osoba sa invaliditetom

66 0
osobe-sa-invaliditetom-2 (1)

 

Gordana Čomić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, izavila je u Boru da Zakon o zabrani diskriminacije nije mogao odmah biti usvojen jer društvo „nije bilo spremno da prizna koliko je nemilosrdno prema onima koji su malo drugačiji od nas“.

Foto: N1

Zakon za sprečavanje diskriminacije osoba sa invaliditetom je prvi ljudsko – pravaški i antidiskriminacioni propis koji je Srbija usvojila 2002. godine. Nije moglo biti otpora da se taj zakon ne izglasa. Osobe sa invaliditetom, civilno društvo koje ih zastupa i lokalne samouprave, osvajaju deo po deo prostora koje im Zakon donosi, od borbe za rampe, preko asistenata za decu, do toga da imamo Zakon da osobe sa invaliditetom budu zaposlene, istakla je Gordana Čomić prilikom posete.

Ona je dodala da u praksi nije baš tako, jer se osobe sa invaliditetom teško zapošljavaju što jeste diskriminacija.

Njihov invaliditet nije razlog da imaju manje pristupa već je razlog da bude obaveza da imaju jednake šanse za život kao i osobe bez invaliditeta, dodala je ona.

Procenjuje se da u Srbiji živi oko 700 hiljada osoba sa invaliditetom, ali zvaničnog podatka o tome koliko ih je kao i rangiranje po stepenu invalidnosti ne postoji.

Život osoba sa invaliditetom je težak i neizvestan, kao i predrasude  koje su brojne.

Najveći problem je nedovoljno razvijena svest građana o problemima i teškoćama sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X