Član Veća iz budžeta sam sebi dodelio novac za studije

290 0

MAJDANPEK, 12. januara 2012. (Saša Trifunović, Ist media) Članovi Opštinskog veća iz Majdanpeka doneli su odluku kojom se sa 100.000 dinara poreskih obveznika pomaže školovanje jednog od njih, Predraga Đorđevića, predstavnika Nove Srbije koji je, piše portal tvojglas.rs, i sam glasao za odluku.

Majdanpek (foto: S.Trifunović)

Ni ostali članovi Opštinskog veća nisu videli ništa sporno u tome da se školovanje jednog od njih, pa je odluka doneta jednoglasno

Zahtev za pomoć pomenutog većnika nije ni bio na dnevnom redu Opštinskog veća, već je na predlog samog Đorđevića usvojen kao dodatna tačka.

I kada je ova tačka došla na dnevni red, gotovo bez rasprave, doneta je Odluka da se Đorđeviću, studentu master studija prava, dodeli ovaj novac kako bi platio školarinu na jednom privatnom fakultetu koji svoju ispostavu ima u Majdanpeku.

Tvojglas.rs je tražio komentar od Đorđevića i pitao ga da li misli da bi dobio pomoć da nije član Opštnskog veća.

„Dobio bih zato što je, ja mislim na prethodnom Veću, doneta ista takva odluka za neko lice, ne znam tačno kako se zove, tako da mislim da bih. To je bio stav Veća, ja sam tu kao građanin podneo zahtev na osnovu svog materijalnog stanja“, rekao je Đorđević.

Na pitanje da li zna koliko ima dobrih i talentovanih studenata iz opštine Majdanpek koji ne dobijaju pomoć za svoje školovanje, Đorđević je odgovorio da ne zna.

„Što se tih odluka tiče ja sam na jednom od nekih Veća, ne znam tačno pre koliko, tražio neki Pravilnik vezano za sve pomoći.

Između ostalog da li ima neki pravilnik koji reguliše to, tada sam dobio odgovor da nema, da Veće kada je u mogućnosti izađe u susret, kada nije nije. I posle toga bilo je dosta tih nekih zahteva i mahom se to usvajalo“, rekao je Đorđević.

Tvojglas.rs ga je pitao i da li je upoznat sa mišljenjem budžetskog inspektora da je davanje za stipendije nezakonito trošenje sredstava lokalne samouprave, na šta je Đorđević odgovorio da ne zna i rekao da se „ovde ne radi o stipendiji“.

Opština Majdanpek, podseća portal, jedina je na području Timočke krajine koja nekoliko godina unazad ne raspisuje konkurs za dodelu stipendija. Kao razlog navodi se, u najmanju ruku čudno objašnjenje, da je to stav „budžetskog inspektora objavljen u stručnom časopisu“ za budžetski sistem.

Prema stavu budžetskog inspektora, isplata đačkih i studentskih stipendija predstavlja nezakonito korišćenje sredstava budžeta jedinica lokalnih samouprava, budući da je za stipendiranje učenika i studenata zaduženo nadležno Ministarstvo prosvete. Mojglas.rs navodi i da je Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek, tim povodom rekao kako opštinske vlasti „postupaju po zakonu“, i da „ne zna kako ostale opštine mogu da dodeljuju stipendije“.

Zbog odluke Opštinskog veća tvojglas.rs zatražio je od predsednika opštine Majdanpek da iskoristi svoje zakonsko pravo i ovu odluku Opštinskog veća kao nezakonitu obustavi od primene.


Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1. Pingback: Funkcioner u Majdanpeku bez pomochi opsstine za studiranje | Ist Media – Bor

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X