ĆERKA ĐORĐA ANDREJEVIĆA KUNA U BORU na promociji knjige Slađane Đurđekanović

749 0

U Muzeju rudarstva i metalurgije Bor, u sredu 9. maja u 19 sati biće održana promocija knjige „Đorđe Andrejević Kun u Boru“, autorke Slađane Đurđekanović Mirić.

Đorđe Andrejević Kun, redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti, ima u svom umetničkom opusu nekoliko radova koji su tematski povezani sa Borom.

Tom segmentu stvaralaštva pripadaju: mapa drvoreza ”Krvavo zlato”, dve panorame Bora i nekoliko sačuvanih crteža.

Knjiga, pored kratke biografije umetnika, pruža objašnjenje zbog čega je Kun izabrao Bor kao inspiraciju za nastanak jednog od najznačajnijih dela socijalne umetnosti u nas.

U knjizi saznajemo o nastanku slike ”Panorama Bora”, koju je Đorđe Andrejević Kun naslikao 1955. godine za Izvršno veće, a na osnovu porudžbine Vlade Srbije.

Opisane su i reprodukovane predložak slike, koja se nalazi u Muzeju na Cetinju, kao i poručena slika dimenzija 160×220 centimetara, koja je sada u Galeriji Doma vojske Srbije u Beogradu.

Rad sadrži podatke kako su prispele u muzej, opise i reprodukcije za sve tri grafičke mape, ”Krvavo zlato”, ”Za slobodu” i ”Partizani”, koje se nalaze u muzejskoj zbirci.

Propraćene su i sve izložbe ovih grafika u Boru i Jugoslaviji. Pažnja je posvećena i upotrebi grafika i crteža kao ilustracija u štampi i drugim izdanjima. Aktuelnost Kunovog stvaralaštva obrađena je u poglavlju ”Odjeci stvaralaštva Đorđa Andrejevića Kuna u Boru”.

Promociji će prisustvovati ćerka Đorđa Andrejevića Kuna gospođa Mira Kun.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Hapšenje u RTB-u Bor

Piše - 17. August 2017. 0
BOR (IST Media) Borska policija uhapsila je R. A. (1966), osumnjičenog da je iz RTB-a Bor otuđio oko šest tona…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X