ĆERKA ĐORĐA ANDREJEVIĆA KUNA U BORU na promociji knjige Slađane Đurđekanović

789 0

U Muzeju rudarstva i metalurgije Bor, u sredu 9. maja u 19 sati biće održana promocija knjige „Đorđe Andrejević Kun u Boru“, autorke Slađane Đurđekanović Mirić.

Đorđe Andrejević Kun, redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti, ima u svom umetničkom opusu nekoliko radova koji su tematski povezani sa Borom.

Tom segmentu stvaralaštva pripadaju: mapa drvoreza ”Krvavo zlato”, dve panorame Bora i nekoliko sačuvanih crteža.

Knjiga, pored kratke biografije umetnika, pruža objašnjenje zbog čega je Kun izabrao Bor kao inspiraciju za nastanak jednog od najznačajnijih dela socijalne umetnosti u nas.

U knjizi saznajemo o nastanku slike ”Panorama Bora”, koju je Đorđe Andrejević Kun naslikao 1955. godine za Izvršno veće, a na osnovu porudžbine Vlade Srbije.

Opisane su i reprodukovane predložak slike, koja se nalazi u Muzeju na Cetinju, kao i poručena slika dimenzija 160×220 centimetara, koja je sada u Galeriji Doma vojske Srbije u Beogradu.

Rad sadrži podatke kako su prispele u muzej, opise i reprodukcije za sve tri grafičke mape, ”Krvavo zlato”, ”Za slobodu” i ”Partizani”, koje se nalaze u muzejskoj zbirci.

Propraćene su i sve izložbe ovih grafika u Boru i Jugoslaviji. Pažnja je posvećena i upotrebi grafika i crteža kao ilustracija u štampi i drugim izdanjima. Aktuelnost Kunovog stvaralaštva obrađena je u poglavlju ”Odjeci stvaralaštva Đorđa Andrejevića Kuna u Boru”.

Promociji će prisustvovati ćerka Đorđa Andrejevića Kuna gospođa Mira Kun.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X