Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u nepristupačnim prostorijama bez struje

349 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom od 1. avgusta je u novim opštinskim prostorijama u kojima nema struje, a prilaz i unutrašnjost objekta nisu pritupačni članovima ove organizacije. U ovakvom stanju, navode iz udruženja, prostorije su za njih neupotrebljive.

 

“Već više od mesec dana mi smo ovde na milost i nemilost. Obraćali smo se gotovo svima u lokalnoj samoupravi da nam daju saglasnost za uvođenje struje i adaptaciju prostora, jer bez njihovog odobrenja ne možemo izvoditi ni radove, ali nam niko ništa nije odgovorio. Mi ne tražimo novac iz lokalnog budžeta, već smo se Ministrastvu za rad obraćali kada je o tome reč, ali nama treba saglasnost za te radove”, rekao je za IST Media, Novica Đokić sekretar Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom u Boru.

 

Đokić je dodao da je zbog nepostojanja osnovnih uslova za rad, opstanak organizacije doveden u pitanje, te da će Centar biti prinuđen da se obrati i Zaštitiniku građana.

 

centar-za-samostalni-zivot
Prilaz prostorijama koji nema rampu i unutrašnjost bez struje dovode u pitanje opstanak organizacije

 

Prethodni prostor u kome su boravili šest godina i koji su uz pomoć lokalne samouprave tada adaptirali, za njih je, kažu, bio kao dom. Nove prostorije trebalo je da zajednički koriste sa još tri organizacije, međutim one u nove prostorije nisu ni ušle.

 

Sa druge strane, direktor JP za stambene usluge Bor, Goran Petrović ističe da su četiri organizacije upitile zahtev da sve budu u jednom, većem objektu, i da im je ovaj prostor ustupljen na korišćenje bez ikakve nadoknade, odnosno plaćanja zakupa.

 

„Mi smo njima maksimalno izašli u susret. Jedino za šta im treba saglasnost odeljenja za urbanizam jeste za uređenje prilaza. Kada je reč o priključenju struje, tu moraju direktno sa EPS-om da pregovaraju. Troškovi priključenja na brojilo su neminovni, ali to ne mogu ni opština ni JP za stambene usluge da urade umesto njih“, rekao je Petrović.

 

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Boru okuplja 46 članova, a većina nih je sa senzornim ili telesnim invaliditetom. Misija ove organizacije je promovisanje samostalnog života i aktivnih pojednaca koji će motivisati čitavo drušvo da ne pravi razliku među osobama sa invaliditetom i osoba bez invaliditeta.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1. Ne vidim šta je ovde normalno?Kako invalidskim kolicima ući u prostorije?Valjda treba dvorište kako bi se družili napolju!Svima Nama je dosta 4 zida!Oćigledno treba izabrati osobu,koja je imalo upucena u život osoba sa invaliditetom!PODHITNO…

    Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X