Čekajući građevinare, Hajat na Crnom Vrhu nepovratno propada

347 0

BOR, (IST Media, fotografije iz privatne kolekcije) Dolazak u Bor, povodom 6. avgusta, Dana rudara i RTB-a Bor, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, iskoristio je za obilazak srpskog nedovršenog hotela „Hajat“ na Crnom Vrhu, koji godinama propada i za čiji završetak vlasnici nemaju sluha.

 

Antić, član predsedništva SPS-a, stranke u čije je vreme vladavine započela izgradnja superluksuznog hotela na lokaciji između opština Bor i Žagubica, a potom prekinuta ubrzo nakon petooktobarskih promena, bio je neprijatno iznenađen onim što je video na terenu.

 

Resize of antich hajat

antich hajat 2

 

Objekat danas izgleda sablasno prazno, i u to se uverio ministar, koji je na Crni Vrh došao u pratnji prijatelja, predstavnika opštine Bor i RTB-a.

 

Antić nije mogao da obeća da će izgradnja biti nastavljena, budući da to ne spada u njegov resor, ali je rekao da će nastojati da pomogne maksimalno koliko je u njegovoj moći.

 

On nije krio zadovoljstvo što su u izgradnji hotela ključni udeo imali srpski proizvođači, koji su uradili enterijer u pokaznoj sobi.

 

1

 

Koliki bi značaj završetak hotela imao na turističku ponudu ovog kraja, u kome se već izdvaja svetski prepoznatljiv hotel “Jezero” na Borskom jezeru, nije potrebno trošiti reči. Zato su sve oči turističkih radnika i stanovnika opštine Bor uprte u državu, ali i većinskog vlasnika iz Rusije, od koga se očekuje odgovornost za imovinu koju je kupio u Srbiji.

 

Izgradnju turističkog kompleksa Hajat, koji se prostire na površini od 14 hektara, sa objektima površine 51.269 metara kvadratnih, finansirao je konzorcijum kompanija sa najvećim udelom NIS-a (sada NIS Petrol sa strateškim partnerom Gazprom Neft) od 56 odsto. U izgradnji je RTB Bor učestvovao sa 20 odsto, a manjeg udela imaju Energoprojekt, Srbija Šume, javno preduzeće “Pošta Srbije” i opština Bor.

 

Procene su daleke 2001. godine govorile da je vrednost hotela 100 miliona dolara, dok je za završetak izgradnje bilo potrebno uložiti još oko 40 miliona dolara.

 

Reportažu o hotelu, koja je 2008. godine objavljena u listu BLIC, pa potom na portalu istmedia, možete pročitati OVDE

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X