KulturaНекатегоризовано

Čarobnjak iz Oza u Zaječaru

ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) Međunarodni pozorišni festival za decu “Čar čar ZajeČAR” nastavljen je komadom “Čarobnjak iz Oza” u režiji i adaptaciiji Miodraga Dinulovića u izvođenju ansambla kraljevačkog pozorišta. Nagrada “Čar” je ovoga puta po oceni žirija pripala svim učesnicima u predstavi.

 

IMG_2955

 

Deset glumaca, sedamnaest likova. Doroti, njen pas Toto, Strašilo, Limeni Drvoseča, Plašljivi Lav… Likovi upečatljivi koliko i sama priča o onome tamo, iza duge, gde je realnost mašta… Reditelj je bio odlučan da predstavu prilagodi predškolskom uzrastu i sve glavne karakteristike likova i priče zadrži u izvornom obliku, u čemu mu je dosta pomogao i kostimograf Stefan Savković. Dinulović nije propustio da poentira upravo na onome što je pouka Baumove bajke: dobra volja, prijateljstvo i istrajnost, vera u sebe spasavaju stvar. U galeriji likova najupečatljiviji odnos sa likovima i situacijama koje igraju ostvarili su Predrag Pavlović (Limeni Drvoseča), Zoran Cerovina (Plašljivi Lav), dok je Stefan Milikić kao pas Toto zamalo ukrao šou, ali ipak lepo pokazao kompleksnost njegove veze sa Kristinom Jevtović (Doroti) i novostečenim drugarima. I ostali glumci (Svetlana Milenković, Vladimir Jovanović, Milena Jovašević, Miloš Milić, Gorica Dinulović, Mile Cvijović) ostvaruju namere reditelja, svoje likove ozračuju pozitivnom energijom. Celu priču sjajno prate i kostimi, muzika i scenografija.

 

IMG_2955

 

Ova predstava je na 51. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u Šapcu proglašena za najbolju predstavu za decu u celini koja je proizvedena u Srbiji u tekućoj sezoni. Ovo priznanje koje nosi naziv „MALI JOAKIM“ trenutno je najveća stručna nagrada koja se dodeljuje za profesionalno dramsko stvaralaštvo namenjeno deci i mladima u našoj zemlji. Inače, Kraljevčko pozorište ovu nagradu osvaja drugu godinu za redom. Prošle godine Kraljevačko pozorište pobedilo je sa predstavom „Meca i deca“.

 

Četvrte večeri festivala na programu je komad Spasoja Ž. Milovanovića „Dugonja, Trbonja i Vidonja“ po motivima Karela Erbena i Mladena Širole, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Užica. Režija Nemanja Ranković.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Otvorena izložba učeničkih radova sa grafičke radionice “Bor danas”. Evo imena nagrađenih

Miloš Marković

Obeleženo 120 GODINA OD ROĐENJA ĐORĐA ANDREJEVIĆA KUNA. Postavljena info tabla u ulici koja je po njemu dobila naziv

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X