Bure bez dna – Još 300 miliona dinara kreditnog zaduženja za JKP „Toplana“, direktor podneo ostavku

514 0
toplana bor

 

Članovi Gradskog veća usvojili su zahtev JKP „Toplana“ da se ovom preduzeću odobri kreditno zaduženje od 300 miliona dinara za nabavku energenata, iako je u julu prošle godine kod zaduženja u istom iznosu gradonačelnik Aleksandar Milikić rekao da toga više neće biti. Danas je usvojena i ostavka direktora JP za Stambene usluge – Slaviša Frišković.

Dragan Veličković, v.d. direktora JKP Toplana istakao je da najveći problem predstavljaju cena, ali i nestašica uglja na tržištu.

S obzirom da grejemo 24 sata već dva meseca, neophodno je da Toplana ima stabilno snabdevanje ugljem. Nedostaje još taj iznos sredstava da bismo završili ovu grejnu sezonu i kako bi se odmah spremali za novu, rekao je Dragan Veličković.

On je još dodao da je bitno da se sa dobavljačima napravi novi ugovor za narednu grejnu sezonu, jer ako se u nabavku uglja uđe nedovoljno organizovano biće mogući problemi i sa smanjenim količinama kvalitetnog uglja i sa povećanim cenama.

Podsećamo da se JP za Stambene usluge Bor u julu prošle kreditno zadužilo 300 miliona dinara za nabavku energenata, i baš tada je gradonačelnik Aleksandar Milikić rekao da je to poslednji kredit koji je podignut zbog Toplane.

Toplana je 2020. godinu završila sa gubitkom od 264 miliona dinara, a ukupna dugovanja ovog preduzeća prošle godine su premašila dve i po milijarde dinara. Zbog sumnje da je bilo zloupotreba pri nabavci uglja mimo tendera, papire su u ovom preduzeću „češljali“ inspektori za privredni kriminal. Dokle se stiglo u istrazi, nikada nije obelodanjeno.

Odbornik Narodne stranke u Skupštini Grada, Dragan Marković, zaključuje da će ovogodišnja grejna sezona, uz subvencije, građane Bora koštati neverovatnih 1,5 milijarde.

To je pokazatelj da ovaj grad nikada nije imao goru vlast, toliko bahate i neodgovorne ljude koji će budžet ostaviti u dugovima. Na sreću, njih ćemo u aprilu na izborima oterti u istoriju, a posle izbora tražićemo da se svaki ugovor ispita od strane nadležnih organa kako bi se videlo gde je otišao novac Borana. Nažalost, sledeća vlast će čupati kosu kako da obezbedi novac u budžetu za normalno funkcionisanje grada, rekao je Marković za Ist media.

Komentarišući ostavku koju je podneo dosadašnji direktor preduzeća Slaviša Frišković, Marković smatra da je to učinio pod pritiskom, jer nije hteo da potpiše novi kredit.

Kako nam je rekao, ispred Nadrzornog odbora JP za stambene usluge, saglasnost za kreditno zaduženje potpisao je Vidoje Luković.

 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X