EU IntegracijeНекатегоризовано

Bukurešt: Rumunija će podržati Srbiju na putu ka EU

BUKUREŠT, (Jelkica Petrov, dopisnik agencije Beta) – Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Zdravko Ponoš i državni sekretar u rumunskom Ministarstvu spoljnih poslova Bogdan Auresku razgovarali su danas u Bukureštu o bilateralnim odnosima i pitanju nacionalnih manjina.

 

 

Auresku je pružio uveravanja da će Rumunija “nastaviti da podržava Srbiju u naporima srpskih vlasti usmerenim u pravcu pridruživanja Evropskoj uniji”, saopštilo je rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

On je izrazio uverenje da će kandidatura Srbije za članstvo u EU biti stimulans za unutrašnje reforme i ispunjenje svih kriterijuma za pridruživanje, uključujući tu i pitanje položaja rumunske manjine na celoj teritoriji Srbije.

 

Auresku je podsetio na protokol o pravima rumunske manjine u Srbiji i srpske u Rumuniji, koji su dve države potpisale 1. marta u Briselu, i dodao da će o poštovanju tog protokola Eropska komisija objaviti izveštaj u oktobru.

 

On je predložio funkcionalni mehanizam nadgledanja na nivou ministarstava spoljnih poslova, radi uspešnog primenjivanja protokola.

 

Ponoš je izjavio da će srpska strana uložiti sve napore da potpisani protokol bude primenjen. On je zahvalio rumunskim vlastima na principijelnom stavu po pitanju Kosova.

 

Ponoš i Auresku razgovarali su i o srpskoj kandidaturi za predsedavanje Generalnoj skupštine UN, a razgovori će biti nastavljeni u cilju pronalaženja zadovoljavajućeg rešenja.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Rezoluciju Evropskog parlemanta vlast i tabloidi koriste za širenje govora mržnje

Ist Media

Panel: Srbija za 10 godina pregovora sa EU neznatno poboljšala nivo pripremljenosti za članstvo

Ist Media

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X