EU IntegracijeНекатегоризовано

Brisel čeka rezultate od nove vlade Srbije

Evropska komisija čeka da vidi šta će učiniti vlada u Beogradu u sprovođenju evropskih reformi i rešavanju “sumorne ekonomske situacije” i nudi joj svu moguću saradnju, “iako su izazovi veliki”, rekla je 19. septembra zvaničnica Evropske komisije za odnose sa Srbijom Mirjam Feran. Ona je najavila da će Komisija prilikom izrade ovogodišnjeg Izveštaja o napretku Srbije u reformama potrebnim za približavanje EU uzeti u obzir činjenicu da je situacija u Srbiji zbog izbora bila specifična, a navela je i da su nove vlasti izrazile volju za sprovođenje potrebnih reformi. Ona je, međutim, izrazila zabrinutost zbog izmena zakona o Narodnoj banci Srbije, a pobrojala je i očekivanja Brisela od Srbije, koja uključuju borbu protiv korupcije, reformu pravosuđa i poboljšanje odnosa sa Prištinom.

 

Feran je u Evropskom parlamentu, u razgovoru evropskih poslanika sa potpredsednicom srpske vlade Suzanom Grubješić istakla da je, kad je reč o sprovođenju reformi, Srbija u ovoj godini bila u posebnoj situaciji zbog opštih izbora. Kako je navela, to će se uzeti u obzir prilikom izrade godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u reformama i sprovođenju uslova za napredak ka članstvu u EU.

 

 

Suzana Grubješić je u razgovoru s poslanicima Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Evropom obrazložila usvojene mere srpske vlade za rešavanje ekonomske krize i posebno naglasila rešenost da se sprovedu nužne dopune reforme pravosuđa i učini bitan napredak u borbi protiv korupcije.

 

Ona je u razgovoru, kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za evropske integracije u Vladi Srbije Milan Pajević, objasnila da će biti vrlo brzo usvojen akcioni plan za preispitivanje pravosudne reforme, naglasivši da je bitno da Srbija dobije nezavisno i delotvorno pravosuđe.

 

Potpredsednica vlade Srbije je, odgovarajući na pitanja poslanika Evropskog parlamenta, navela i da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić politički voditi dijalog Beograda s Prištinom, ali je dodala da ne zna zasad ko će voditi taj dijalog u tehničkoj ravni.

 

Mirjam Feran je istakla da su Evropska komisija i EU u međuvremenu dobili čvrsta uveravanja o pravoj rešenosti novih srpskih vlasti da sprovedu reforme koje vode integraciji u EU. To su, kako je rekla, u Briselu zvaničnicima Komisije i drugih institucija stavili do znanja predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, a očekuje se uskoro i da ministar pravosuđa Nikola Selaković dođe na razgovore u Brisel.

 

U fokusu korupcija, Kosovo i pravosuđe

 

“Ključna pitanja su normalizacija odnosa s Kosovom, kao i vladavina zakona uz poseban fokus na reformu pravosuđa, imajući u vidu da je posle odluka Ustavnog suda Srbije nužno da se u dogledno vreme vidi kakva će biti nova strategija i kako će se pristupiti pitanju srpskog pravosuđa”, rekla je Feran.

 

Ona je dodala da Evropska komisija očekuje da vidi kako će teći borba protiv korupcije i veoma ceni snažnu predanost nove vlade da se uhvati u koštac s tim problemom. “To konkretno znači da Evropska komisija očekuje da strategija za suzbijanje korupcije da rezultat i da srpske vlasti uskoro usvoje akcioni plan za bitku protiv korupcije”, rekla je Feran.

 

Nadležna za odnose sa Srbijom u Evropskoj komisiji je istakla i važnost borbe protiv organizovanog kriminala i poštovanja prava manjina.

 

Ona je navela da je nedavno jedna misija Komisija boravila u Srbiji i povoljno ocenila stanje manjinskih prava, ističući da Srbija upražnjava više standarde za poštovanje prava manjina nego što je to slučaj i u Evropskoj uniji.

 

Feran je istakla da se u Evropskoj komisiji pažnja pridaje i naporima srpske vlade da smanji i učini delotvronijom državnu upravu.

 

Brisel zabrinut zbog NBS

 

Funkcionerka Komisije u Briselu je predočila “nužnost poštovanja nezavisnih tela” u Srbiji, a s tim u vezi, istakla je zabrinutost zbog promene zakona o centralnoj banci.

 

Ona je ukazala i na to da je Evropska komisija “veoma svesna da se sav taj program reformi mora sprovoditi u uslovima vrlo mračne ekonomske situacije”.

 

Mirjam Feran je dodala da srpske vlasti jesu donele paket antikriznih mera i da pregovaraju s Međunarodnim monetarnim fondom, dodajući, “da će to biti teško pitanje s kojim se mora uhvatiti u koštac”, kao i da je to najbolnije pitanje za narod u Srbiji.

 

Naglasivši važnost regionalne saradnje, Mirjam Feran, je kao povoljnu činjenicu ocenila nedavne posete srpskog premijera Dačića nekim susednim zemljama.

 

Ona je podvukla da je u dijalogu Beograd-Priština bitno da se sprovedu postignuti dogovori i posebno istakla povoljan korak srpskih vlasti oko regionalnog predstavljanja Prištine. “To je za nas istinski važan potez koji omogućava da se održavaju regionalni susreti”, istakla je Feran.

 

Funkcionerka izvršnog tela EU je zaključila da je Evropska komisija “u stanju očekivanja i nudi saradnju novoj vladi u Beogradu kako bi ona nastavila program koji vodi u EU”.

 

Ona je dodala da su “izazovi veliki”. “Ali smo tu da učinimo sve što se može”, poručila je Feran. Suzana Grubješić i Milan Pajević su 18. septembra u Briselu razgovarali i s Pjerom Mirelom, direktorom za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, ali o tome nije bilo nikakvog saopštenja niti izjava za javnost.

 

Piše: Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta

Ilustracija: Evropska komisija

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Rezoluciju Evropskog parlemanta vlast i tabloidi koriste za širenje govora mržnje

Ist Media

Panel: Srbija za 10 godina pregovora sa EU neznatno poboljšala nivo pripremljenosti za članstvo

Ist Media

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X