Brankica Janković: Diskriminacija osoba sa invaliditetom u Srbiji u samom vrhu

501 0

BEOGRAD, Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se danas pod sloganom “Transformacija ka društvu koje je održivo i prilagodjeno svima”.

U objavi Agende 2030. piše da se mora izgraditi društvo koje “nikoga ne ostavlja iza sebe”, to jest, koje uključuje sve gradjane i ne zanemaruje nikoga.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević tim povodom je saopšti da kao jedan od najvažnijih strateških ciljeva ima unapredjenje položaja i zaštitu prava osoba sa invaliditetom kroz afirmaciju razvoja invalidske zaštite u okvirima moderne, pluralne socijalne politike.

On je naveo da se prvi pravac saradnje ogleda u neposrednom učešću predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom u svim radnim grupama koje su formirane u cilju izrade nekog zakonskog, podzakonskog ili strateškog dokumenta.

Ta saradnja je, kako Djordjević navodi, usmerena ka donošenju ili pokretanju inicijative za izmenu zakonskih i strateških dokumenata koja nude rešenja koja doprinose uključivanju osoba sa invaliditetom, kao i praćenju primene zakona i propisa, uključujući i one koji nisu u nadležnosti Ministarstva, jer neka od navedenih rešenja mogu uticati pozitivno ili negativno na kvalitet života osoba sa invaliditetom.

On je kazao da će ministarstvo nastaviti da pruža finansijsku i svaku drugu vrstu pomoći i saradnje udruženjima koja sprovode programe u cilju zaštite prava i unapredjenja položaja osoba sa invaliditetom.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, ukazala da se njihov položaj mora intenzivnije unapredjivati u svim oblastima društvenog života.

I ove godine se po broju podnetih pritužbi povereniku za zaštitu ravnopravnosti, invaliditet kao osnov diskriminacije nalazi u samom vrhu, navedeno je u saopštenju poverenice.

Tokom 2017. godine poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina.

Pored te oblasti, pritužbe su podnošene i zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i rada i zapošljavanja.

Jaknovićeva je stoga navela da je neophodno da svi nadležni preduzmu konkretne mere na poboljšanju kvaliteta života gradjana sa invaliditetom, u svim segmentima: od rada i zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, pune inkluzije u obrazovni sistem, uklanjanja prepreka u pogledu pristupačnosti objektima i uslugama, dostupnosti informacijama, i svim drugim oblastima, u cilju postizanja pune ravnopravnosti.

Istovremeno je, kako je naglasila, neophodno da nadležni državni organi prate sprovodjenje svih mera koje su već donete na republičkom i lokalnom nivou.

Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom proglasile su Ujedinjene nacije i širom sveta se obeležava od 1992. godine.

Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom temelji se na načelima poštovanja urodjenog dostojanstva i individualne autonomije osoba sa invaliditetom. Individualna autonomija osobe sa invaliditetom podrazumeva i pravo te osobe da bira gde će, sa kim i kako živeti, kao i njeno pravo da živi samostalno i da bude uključena u lokalnu zajednicu.

 

Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

BORSKOJ POLICIJI na poklon nova škoda

Piše - 25. October 2018. 0
BOR, (IST Media) Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, predao je danas ključeve vozila “škoda fabia” načelniku Policijske uprave Bor Branislavu Stojadinoviću…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X