Borskom Domu zdravlja dodeljen sertifikat o akreditaciji

461 0

Trud krunisan trogodišnjim poverenjem

 

 

BOR, (IST Media) Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, dodelila je Domu zdravlja Bor sertifikat, kojim se toj ustanovi odobrava akreditacija na period od tri godine.

 

Ovim dokumentom je okončan višemesečni trud novog menadžmenta da se, posle svega šest meseci nakon odvajanja od Zdravstvenog centra u Boru, svrsta u red srpskih domova zdravlja koji u poslovanju primenjuju propisane standarde primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

 

Sertifikat je donet iz oblasti: zdravstvene zaštite odraslog stanovništva, zdravstvene zaštite žena, dece i školske dece, polivalentna patronaža, životna sredina, ljudski resursi, upravljanje informacijama i rukovođenjem.

 

dom zdravlja

 

Orijentisanost menadžmenta ka zaposlenima ocenjena je pozitivno, ali su istaknuti i napori rukovodstva i zaposlenih na unapređenju kvaliteta rada i bezbednost pacijenata, kao i jačanje profesionalnih veština i etičkih vrednosti.

 

sertifikat„U Domu zdravlja Bor postoje procedure predviđene akreditacionim standardima za primarni nivo zdravstvene zaštite i u svakodnevnom radu je prisutan pozitivan odnos prema njihovoj implementacijie“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju koje je donela Akreditaciona komisija.

 

Članovi tog tela su pohvalili rukovodstvo Doma zdravlja, jer je prepoznalo značaj i svrhu akreditacije, i podržalo ceo proces, dajući podršku zaposlenima, ali i lični učestvovanjem u celom procesu.

 

Zaključeno je, da je u procesu pripreme za akreditaciju, ustanova Dom zdravlja Bor usvojila misiju i viziju, kao i strateški plan razvoja.

 

Higijena Doma zdravlja, kao preduslov za efikasno sprovođenje primarne zdravstvene zaštite, dobila je visoku ocenu od strane Komisije za akreditaciju.

 

„Zavidan nivo higijene u prostorijama Doma zdravlja doprinosi bezbednosti, kako korisnika zdravstvenih usluga, tako i osoblja“, zaključila je Komisija.

 

Članovi komisije su konstatovali da se u Domu zdravlja stalno radi na unapređenju zdravstvenog informacionog sistema.

 

Direktor zadovoljan svojim timom
Karabašević: Zadovoljan sam svojim timom

A da je to tako, potvrđeno je novim uslugama Doma zdravlja, kao što su zakazivanje pregleda putem interneta, do komunikacije izabranog lekara sa pacijentima putem Skype veze, čime se može podičiti mali broj Domova zdravlja u Srbiji.

 

„Akreditacija na tri godine predtsvlja veliki uspeh, s obzirom na finansijsku i kadrovsku krizu u zdravstvu“, rekao je direktor Doma zdravlja dr Miroslav Karabašević, i podvukao da se provera akreditacije i obavljanja procedura obavlja svake godine.

 

„Sa ovim dokumentom, možemo mnogo lakše da apliciramo ka Fondovima i projektima evropske unije“, naznačio je Karabašević, ali pre svega istkao da će se redovna kontrola sprovođenja standarda zdravstvene zaštite odraziti na poboljšanje odnosa lekara i medicinskog osoblja prema pacijentima, što i jeste primarni cilj akreditacije“.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X