Borskim udruženjima predstavljene mogućnosti saradnje sa zemljama EU u oblasti kulture

941 0

BOR, (Foto: Kreativna Evropa) „Lokalna kultura i Evropska unija – kako sarađivati?“ bila je tema programa koji su danas u Narodnoj biblioteci Bor organizovali Euteka – EU u vašoj biblioteci i Narodna biblioteka Bor, kao jedna od 48 članica ove mreže ustanova, koja na lokalnom nivou obezbeđuje informacije, publikacije i edukativne programe vezane za Evropsku Uniju i procese pridruživanja.

Milan Stefanović, član Tima Evropa – mreže nezavisnih eksperata (za teme u vezi sa EU) u Srbiji, posle kratke prezentacije Evropske Unije, govorio je o raznim međunarodnim konkursima za projekte iz oblasti kulture, dok je Milan Đorđević, menadžer Deska Kreativna Evropa Srbija, prisutne detaljno uputio u procedure, pojmove, ideje, ciljeve i prioritete programa Kreativna Evropa, odnosno potprograma Kultura i potprograma Mediji, predstavivši i nekoliko primera projekata u kojima učestvuju i srpske kulturne institucije i drugi subjekti.

Sanja Atanasković iz Kancelarije za saradnju s civilnim društvom Vlade Republike Srbije predstavila je program „Evropa za građane i građanke“, u okviru kojeg je kulturnim udruženjima, organizacijama i ustanovama čiji programi podržavaju promociju evropskog identiteta takođe otvoren pristup fondovima Evropske Unije.

Prisutni su mogli da saznaju kakve su mogućnosti „malih“, lokalnih ustanova i organizacija da se uključe u internacionalne i prekogranične projekte i kakva su dosadašnja iskustva u realizovanim ili projektima koji su u toku.

Gosti su prisutnima skrenuli pažnju na specifične lokalne resurse, kao što su industrijsko nasleđe ili pejzaž, koji mogu biti osnov i podrška za inovativne i atraktivne kulturne i kulturno-turističke programe, naročito zato što je 2018. godina proglašena za godinu evropskog kulturnog nasleđa. Pored toga, zainteresovani su mogli da saznaju kome i kako da se obrate radi daljih pojašnjenja, uputstava i pomoći u razradi i realizaciji svojih ideja i planova.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X