Borski sindikalni lider štrajkuje glađu, zdravlje mu je ozbiljno narušeno

293 0

BOR, (IST Media) Predsednik opštinskog Veća Samostalnog sindikata opštine Bor Dagiša Trujkić, od ponedeljka štrajkuje glađu u prostorijama te organizacije, u nameri da povrati status ovog sindikata u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor.

 

 

 

Teško oboleo od multiple-skleroze, Trujkić želi da istraje u štrajku dok se, kako je naveo, pod hitno ne vrati dokumentacija Samostalnom sindikatu RTB Bor „uzurpirana od novoosnovanog Sindikata rudara Srbije sa sedištem u Boru, da se vrati pečat i tekući račun sa novcem koji je bio na njemu, i da se omogući regularno održavanje izbora u Samostalnom sindikatu Rudnika bakra Bor (RBB)”.

 

Trujkić, koji je i predsednik Samostalnog sindikata RBB, traži i da se Samostalnom sindikatu vrate prostorije koje su im, kako navode u ovoj organzaciji, „otete od strane Sindikata rudara Srbije, kao i da prestane progon ostalih sindikata i šikaniranje i mobingom poverenika Samostalnog sindikata u RTB-u“.

 

Direktor RBB: Politika umešala prste
Direktor RBB Živorad Petrović kaže da je njegova dužnost da svim sindikatima obezbedi  podjednake uslove za rad propisane zakonom i da će to poštovati i u ovom slučaju. “Poslovodstvo RBB-a nije poslovodstvo nijednog sindikata , već svih radnika u RBB-u.  Zato će i svi imati podjednake uslove za rad. Nažalost, sumnjam da se politika umešala u pitanja sindikata, a gde je politika tu je i novac”, smatra Petrović.

 

Dugogodišnji sindikalni aktivista je u ponedeljak u pet do 12 stupio u štrajk, i od tada jedino pije vodu. Danas su ga obišli prijatelji i sindikalni aktivisti, koji ne uspevaju da ga odvrate od štrajka koji mu ozbiljno ugrožava krhko zdravlje. On leži na stolu u svojoj kancelariji pokriven ćebetom, odlučan da istraje do kraja.

 

Da podsetimo, do spora između Samostalnog sindikata RTB i novoosnovanog Sindikata rudara Srbije, došlo je pošto je poslovna banka (KBC) omogućila novoj organizaciji da raspolaže novcem članova Samostalnog sindikata i korsiti nov pečat.

 

Aktivisti „samostalnog“ su optužili „rudarski“, koga zovu i “direktorski” i da je pritiscima i pretnjama na poslu uz pomoć rukovodioca preuzeo njihiovo članstvo. (opšrirnije pročitajte ovde)

 

Kako bi se iznašlo neko rešenje, a Trujkić zaustavio u činu koji preti da mu ozbiljno ugrozi zdravlje, za sutra je najavljen dolazak u predsednika Samostalnog sindikata Srbije Bor Ljubisava Orbovića.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X