Borski i boljevački turizam bez projekata u resornom ministrarstvu

542 0

BOR, (IST Media) Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, objavilo je klasifikaciju dospelih projekata u turizmu, među kojima su, osim Bora i Boljevca, prisutne sve opštine Borskog i Zaječarskog okruga. 

 

Na listi vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata po Konkursu za projekte razvoja turizma u 2015. godini, gde spadaju subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama (projekti promocije turističkih proizvoda i turističkih prostora Srbije i podsticanje unapređenja receptivne turističko-ugostiteljske ponude, projekti unapređenja i realizacije statističkih istraživanja i metodologije satelitskih računa, kao i projekti edukacije i treninga u turizmu), najbolje ocenjen projekat je iz Negotina, koji je dobio čistu desetku.

 

Turistička organizacija Kladovo je rangirana na visokom 18. mestu sa 9.40 bodova, dok je Majdanpek 36. sa odličnim bodovanjem 8.80. Isti broj bodova ima Zaječar sa manifestacijom „Gitarijada“. Nešto je slabije rangirana Sokobanja, sa 8.40 bodova. Najslabiji je plasiran Knjaževac sa bodovnim saldom 4.40.

 

Direktorica Turističke organizacije opštine Bor, Žaklina Tufonić, razočarana je zbog toga što ova organizacija nije mogla da konkuriše za projekte kod Ministarstva turizma, budući da je za svaki dobijeni projekat trebalo obezbediti polovinu sredstava, koja ova organizacija nema na raspolaganju.

 

“Naša tursitička organizacija ima jedan od najskromnijih budžeta u Srbiji, i zaista nismo bili u stanju da sa pedeset procenta sufinansiramo projekte”, kaže Žaklina Tufonić za Ist Mediju.

 

Direktorica Borskog turističkog centra (BTC) Studenka Kovačević, kaže da ni BTC nije učestvovao na konkursu ministarstva, jer su želje te organizacije kapitalne investicije?!

 

“Naš je interes da investiramo u sklijalište na Crnom Vrhu”, ambiciozna je Studenka Kovačević, i konstatuje da je, nažalost, reč o skupom projektu kome se BTC ne nada u ovom trenutku.

 

Koliko se i kako ulaže u borski turizam, koji se često pominje kao budućnost ovog kraja? Koliko odgovorni zaista rade na tome da se, osim hotela “Jezero” na Borskom jezeru, prikažu druge vrednosti?

 

Ako se uporede budžeti turističkih organizacija u istočnoj Srbiji, u šta spadaju zarade zaposlenih, dolazi se do sledećih brojki:

Bor – 6,5 miliona dinara

Negotin – 8,5 miliona,

Knjaževac – 10 miliona,

Žagubica – 11,2 miliona,

Kladovo – 13,7 miliona

Majdanpek – 16 miliona, i na kraju Zaječar (Centar za kulturu i Turistička organizacija, sa neverovatnih 47 miliona dinara.

 

Budući da gotovo sve turističke organizacije zapošljavaju sličan broj ljudi, za plate se godišnje izdvaja između tri i četiri miliona dinara.

 

A koliko se ulaže u marketing u turizmu, neka posluži podatak da je, na primer, za manifestaciju “Vrela Homolja” u Žagubici utrošeno tri miliona dinara, a da se za turistički najreklamiraniju manifestaciju u borskoj opštini – “Dani banje”, potroši svega oko 300.000 dinara.

 

brestovaccka banja detalj, sassa trifunovich DSCF01433

Brestovačka banja: tuga jedna…

 

Tu treba napomenuti da je, kada je reč o putnoj infrastrukturi, Vlada Srbije maćeha prema opštini Bor. Jer, ko sa strane jednom krene putem ka Borskom jezeru, s pravom će se zapitati da li se nalazi u opštini u kojoj se proizvode bakar i zlato.

 

Jedina svetla tačka borskog turizma predstavlja hotel “Jezero”, ali je na samo stotinak metara od njega, u svim pravcima, vizuelni haos. Ruine koje prete da se sruše svakog momenta, neuređene šume i zelene površine, automobili parkirani na zelenim površinama, šatori koje su ribari sklepali uz pomoć štapa i kanapa a nazovi-kamp na jezeru, liči na socrealistički El Dorado u kome svako zida kako mu drago….

 

hotel borsko jezero

Kad bi svuda bilo kao oko hotela Jezero…

smetiliste

Smetilište na glavnoj gradskoj plaži

hotel metalurg foto Bor-grad

Nekada divno mesto za odmor, danas idealan za snimanje horor filmova hotel “Metalurg”…

…i nimalo reprezentativan pogled sa pešačkih staza oko hotela “Jezero”

Resize of IMG_2018 Resize of IMG_2020 Resize of IMG_2021 Resize of IMG_2023 Resize of IMG_2024 Resize of IMG_2025 Resize of IMG_2026 Resize of IMG_2028 Resize of IMG_2049

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. Nikad gore rukovodstvo sto se tice turizma. A i ti sto vode TC i TO nemaju volju ni za cim. Dajte nekim entuzijastima da vode te organizacije, sigurna sam da bi bolje radili za razvoj turizma.

    Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X