Društvo

Borski ekolozi: Ziđin zbog ekologije manipuliše projektima za proizvodnju bakra

novo cerovo foto Zijin

BOR – Na osnovu primedbi Društva mladih istraživača iz Bora i Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Ministarstvo zaštite životne sredine odbacilo je zahtev kompanije “Serbia Zijin Copper” za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta. Ukazalo se investitoru da je potrebno da izradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za ceo projekat, a ne parcijalno, za pojedine radove u sklopu tog projekta piše borski Medija centar.

Društvo mladih istraživača Bora i RERI skretali su pažnju javnosi i nadležnom ministarstvu da se u ovom slučaju radi o veštačkom razdvajanju projekta na manje celine kako bi se sakrio uticaj na životnu sredinu, navodi ovaj sajt.

Podseća se da se Srbia Zijin Copper (većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor), obratio Ministarstvu zaštite životne sredine 10. decembra prošle godine sa zahtevom za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta pripremnih radova koji podrazumevaju iskop za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju zbog povećanja kapaciteta topionice bakra u okviru kompleksa investitora.

Investitor je u zahtevu istakao da „za projekat pripremnih zemljanih radova nije potrebna izrada Studije uticaja na životnu sredinu, propuštajući da navede da svi radovi obuhvaćeni zahtevom predstavljaju pripremne radove za građenje objekata i postrojenja, poput postrojenja za odsumporavanje, fabriku sumporne kiseline i skladište sumporne kiseline čiji uticaj na životnu sredinu je neophodno utvrditi u postupku procene uticaja.

Zakonom o planiranju i izgradnji jasno je utvrđeno značenje pojma izgradnja objekta koji obuhvata: prethodne radove, izradu i kontrolu tehničke dokumentacije, pripremne radove za građenje, građenje objekta i stručni nadzor u toku građenja objekta. Dakle, pomenuti zemljani radovi nisu projekat sam po sebi niti samostalno imaju bilo kakvu svrhu osim što su pripremni radovi za izgradnju drugih objekata.

Društvo mladih istraživača i RERI su istakli da je, zbog nepotpunih i nepreciznih podataka i razdvajanja jedinstvenog projekta na više manjih, neophodno da se postupak procene uticaja sprovede od samog početka za ceo projekat povećanja kapaciteta topionice bakra, a ne samo za izvođenje pripremnih radova.

 Investitor ovakvim aktivnostima pribegava podeli jedinstvenog projekta na više zasebnih celina i time izbegava da se projekat u celini ocenjuje, budući da bi u tom slučaju nesumnjivo proizišao zaključak o očiglednim negativnim uticajima na životnu sredinu, smatraju ove dve organizacije.

Društvo mladih istraživača iz Bora i RERI pozdravljaju ovu odluku Ministarstva zaštite životne sredine i podsećaju da ovo nije jedinstven slučaju kojem investitori pokušavaju da cepkanjem projekta na više manjih izbegnu procenu uticaja na životnu sredinu, te naglašavaju da je izuzetno važno da Ministarstvo zaštite životne sredine nastavi sa ovakvom praksom i dosledno sprovodi propise iz oblasti zaštite životne sredine.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X