Borske škole se 1. septembra pridružuju štrajku upozorenja

404 0

 

SRBIJA, BOR (IST Media) U školama širom Srbije, sutra, 1. septembra, nastava će zbog nezadovoljstva prosvetnih radnika biti skraćena na 30 minuta, a u ponedeljak, 4. septembra, u 800 škola neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama koji je za zaposlene u prosveti neprihvatljiv, najavili su predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

 

Predsednik Foruma sindikata obrazovanja Bor, organizacije koja deluje pri Uniji sindika prosvetnih radnika Srbije, Igor Cvetković, kaže za IST Media da zaposleni u obrazovnim ustanovama u Boru podržavaju sva tri zahteva sindikata, a to su: Povlačenje iz procedure pogubnog nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje Protokola o zaradama kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka i povlaćenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.

 

On kaže da će od 11 članova unije iz Bora, štrajk skraćenjem časova na 30 minuta 1. septembra biti sproveden u svim borskim osnovnim i srednjim školama, izuzev škole “Stanoje Miljković” u Brestovcu (gde je mali broj članova sindikata). Štrajka neće biti ni u osnovnoj školi “Petar Radovanović” u Zlotu, jer nisu članovi Foruma sindikata obrazovanja Bor.

 

U Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Boru za štrajk se opredelilo 15 od dvadesetak nastavnika, dok će u osnovnoj školi Branko Radičević, u štraj stupiti samo prosvetni radnici koji drže nastavu učenicima od petog do osmog razreda.

 

Na konferenciji za novinare  sindikata Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, juče je rečeno da će potpuna obustava rada i protest ispred Skupštine Srbije biti organizovan onog dana kada Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama udje u skupštinsku proceduru.

 

Predsednica SOS Valentina Ilić rekla je da su se sindikati odlučili da štrajkuju 4. septembra jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama, koji kako je rekla, derogira Posebni kolektivni ugovor i druge benefite koje su prosvetni radnici ranije postigli posle višemesečnog štrajka.

 

“Taj zakon derogira Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na kome smo zdušno radili i derogira Posebni kolektivni ugovor kojim smo mi dobili sve one benefite koje smo štrajkom postigli – od jubilarnih nagrada, otpremnina i ostalih zakonskih povoljnosti za zaposlene u obrazovanju”, kazala je ona.

 

Prema njenim rečima, Nacrt zakona se odnosi na četiri sektora u javnim službama – obrazovanje, kulturu, socijalu i zdravstvo.

 

“Ovaj zakon povlači i zakon o platama zaposlenih u javnom sektoru”, navela je i dodala da su ključna stvar plate u obrazovanju.

 

Ilić je navela da je prosek plata u Srbiji 43.000 dok je za zaposlene u javnim službama 49.000 dinara.

 

“To znači da smo mi ispod republičkog proseka negde oko 16 procenata. Sindikat obrazovanja Srbije  obuhvata od predškolskog do visokog obrazovanja, i uvek smo skretali pažnju na nejednaku cenu rada. Uvek smo skretali pažnju da moraju da se usaglase koeficijenti”, navela je ona.

 

Predsednik SRPS Slobodan Brajković rekao je da je 4. septembra reč o štrajku upozorenja.

 

“A doneli smo i odluku da se na dan kada zakon udje u skupštinsku proceduru na usvajanje, tog dana ćemo da obustavimo rad i organizovaćemo protest ispred Skupštine Srbije”, dodao je on.

 

Brajković je kazao da je Nacrt zakona neprihvatljiv jer nije jedinstvena cena rada svih zaposlenih u javnim službama.

 

Prema rečima predstavnika sindikata SOS ima nešto više od 35.000 članova, dok SRPS ima više od 12.500 članova.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X