Borske prvake izlet do Borskog jezera koštao 2000 dinara

1467 0

BOR, (IST Media, Saša Trifunović) Roditelji učenika prvog razreda jedne osnovne škole u Boru, za jednodnevni izlet do Borskog jezera udaljenom petnaestak kilometara platili su oko 2.000 dinara!

 

Ovu cenu prihvatio je Savet roditelja, nakon čega je ta škola raspisala javnu nabavku. Najbolju ponudu dala je turistička organizacija „Pera turs“ iz Zaječara.

 

U cenu je uračunat prevoz autobusom koji je za destinaciju od tridesetak kilometara plaćen čak 550 dinara po učeniku, 500 dinara koštao je svakog učenika ručak u hotelu „Jezero“, za vodiča je izdvojeno po 37 dinara, lekara 25, osiguranje je svakog učenika koštalo 30 dinara, a za učitelja je, iako je reč o radnom školskom danu, plaćena naknada u bruto iznosu od 500 dinara po detetu, što je takođe prihvatio Savet. Nastava je nadoknađena radnom subotom.

 

Borsko jezero Jezerce 26Kako nam je objašnjeno, aktiv učitelja i nastavnika određuje destinaciju u skladu sa obrazovnim ciljevima i zadacima određenog razreda. Taj predlog se dalje prosleđuje Savetu roditelja koji treba da da saglasnost. Ako se destinacija oceni kao pozitivna, pristupa se javnoj nabavci koju raspisuje škola.

 

Nakon toga se roditelji ponaosob izjašnjavaju da li cenu prihvataju ili ne. Ukoliko je preko 70 posto roditelja učenika iz odeljenja saglasno, onda se ekskurzija sprovodi.

 

Cena jeste visoka, ali smo vodili računa da sve bude po zakonu. Čak i predstavnici roditelja prisustvuju otvaranju ponuda kako bi sve bilo transparentno, nakon čega oni sami odobravaju cenu“, rečeno nam je u ovoj školi.

 

Škola je tu često na gubitku, jer pojedini roditelji ne plate sve rate, a škola mora da izmiri obaveze prema Agenciji“, rečeno je IST mediji.

 

Roditelji su često u nedoumici da li da prihvate visoku cenu ekskurzije, ali uglavnom daju pristanak vodeći se interesima dece, koju ne žele da odvajaju od generacije.

 

U ovoj školi samo desetak roditelja nije htelo da pošalje svog prvaka na Borsko jezero za cenu od 2.000 dinara, koliko, recimo, košta i jednodnevni izlet do Soluna (udaljen oko 600 kilometara).

 

Majka deteta koja nas je obavestila o ovom apsurdu, rekla nam je da je bila tužna što je tog radnog dana dete ostalo kući, a iako je imala novac za ekskurziju, kaže da nije htela da se njom manipuliše, te je odustala iz principa.

 

Nisam znala kako da objasnim detetu da neće ići sa drugarima na izlet jer sam smatrala da je cena previsoka za posetu Borskom jezeru koga tokom leta posećujemo skoro svakodnevno. Nije reč o ceni, reč je o tome da smatram da je apsurdno borskoj deci naplatiti toliku cenu, ali tu pre svega krivim Savet roditelja koji je olako pristao na tako nešto“, rekla nam je ona.

 

Deca su na Borskom jezeru prošetala i posetila izložbu drvenih skulptura autora Milorada Antića Pirketa.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X