Borske prvake izlet do Borskog jezera koštao 2000 dinara

750 8

BOR, (IST Media, Saša Trifunović) Roditelji učenika prvog razreda jedne osnovne škole u Boru, za jednodnevni izlet do Borskog jezera udaljenom petnaestak kilometara platili su oko 2.000 dinara!

 

Ovu cenu prihvatio je Savet roditelja, nakon čega je ta škola raspisala javnu nabavku. Najbolju ponudu dala je turistička organizacija „Pera turs“ iz Zaječara.

 

U cenu je uračunat prevoz autobusom koji je za destinaciju od tridesetak kilometara plaćen čak 550 dinara po učeniku, 500 dinara koštao je svakog učenika ručak u hotelu „Jezero“, za vodiča je izdvojeno po 37 dinara, lekara 25, osiguranje je svakog učenika koštalo 30 dinara, a za učitelja je, iako je reč o radnom školskom danu, plaćena naknada u bruto iznosu od 500 dinara po detetu, što je takođe prihvatio Savet. Nastava je nadoknađena radnom subotom.

 

Borsko jezero Jezerce 26Kako nam je objašnjeno, aktiv učitelja i nastavnika određuje destinaciju u skladu sa obrazovnim ciljevima i zadacima određenog razreda. Taj predlog se dalje prosleđuje Savetu roditelja koji treba da da saglasnost. Ako se destinacija oceni kao pozitivna, pristupa se javnoj nabavci koju raspisuje škola.

 

Nakon toga se roditelji ponaosob izjašnjavaju da li cenu prihvataju ili ne. Ukoliko je preko 70 posto roditelja učenika iz odeljenja saglasno, onda se ekskurzija sprovodi.

 

Cena jeste visoka, ali smo vodili računa da sve bude po zakonu. Čak i predstavnici roditelja prisustvuju otvaranju ponuda kako bi sve bilo transparentno, nakon čega oni sami odobravaju cenu“, rečeno nam je u ovoj školi.

 

Škola je tu često na gubitku, jer pojedini roditelji ne plate sve rate, a škola mora da izmiri obaveze prema Agenciji“, rečeno je IST mediji.

 

Roditelji su često u nedoumici da li da prihvate visoku cenu ekskurzije, ali uglavnom daju pristanak vodeći se interesima dece, koju ne žele da odvajaju od generacije.

 

U ovoj školi samo desetak roditelja nije htelo da pošalje svog prvaka na Borsko jezero za cenu od 2.000 dinara, koliko, recimo, košta i jednodnevni izlet do Soluna (udaljen oko 600 kilometara).

 

Majka deteta koja nas je obavestila o ovom apsurdu, rekla nam je da je bila tužna što je tog radnog dana dete ostalo kući, a iako je imala novac za ekskurziju, kaže da nije htela da se njom manipuliše, te je odustala iz principa.

 

Nisam znala kako da objasnim detetu da neće ići sa drugarima na izlet jer sam smatrala da je cena previsoka za posetu Borskom jezeru koga tokom leta posećujemo skoro svakodnevno. Nije reč o ceni, reč je o tome da smatram da je apsurdno borskoj deci naplatiti toliku cenu, ali tu pre svega krivim Savet roditelja koji je olako pristao na tako nešto“, rekla nam je ona.

 

Deca su na Borskom jezeru prošetala i posetila izložbu drvenih skulptura autora Milorada Antića Pirketa.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 8 comments

 1. neko iz turizma |

  Prilicno skandalozan tekst, ali nepromisljen. Evo vam priblizna matematika, ako je islo 100 dece iz 4 odeljenja:

  Ucitelji: 500 din x 100 dece, na 4 ucitelja je 12500 din po jednom, bruto. To ide na ugovor o delu za neupucene, tako da je verovatno svaki dobio oko 6500 u dzep za to. Ja licno ispod toga ne bih uopste se cimao da odgovaram za tudju decu, mozda neko bi.

  za lekara 25 dinara (opet verovatno ugovor o delu) znaci da je lekar dobio 10ak evra u dzep za taj dan. Vodic 20-ak. 500din je cena pansionskog rucka u hotelu Jezero (cak mislim da je 550).

  Bez osiguranja ne dolazi u obzir da se krece uopste.

  E sad, prevoz. Ok autobus je oko 0.7 centi po km u zemlji. To je 84din x 40km (relacija bor-jezero-bor), pa puta 2 jer ide 2 autobusa od 50 mesta, recimo, to je 7000din. Na to dodajte i dva vozaca i njihove dnevnice, verovatno oko 2000din po osobi, to je 11000 din za trosak dva autobusa. Na 100 dece, to je 110din po detetu. Ako su busevi krenuli iz Zajecara prazni, to je verovatno dodatno naplaceno jos, recimo, 30ak din po detetu. Grubo, 150 dinara je neto trosak prevoza po detetu.

  Ostaje 400 dinara troska koji je uracunat u prevoz. E, to je ono sto je zaradila agencija Pera turs. 400×100=40.000 dinara. Eto. To je pravno lice, to opet ide na ugovore, placaju se porezi i sl i ako se ne muva, tu agenciji ostane pola.

  Dakle, da je ovo agencija radila dzabe (a to nije moguce ni u teoriji ni u praksi), ovo bi sve kostalo 1600-1650 dinara. Da su i ucitelji radili dzabe, sto opet nije moguce ni u kom univerzumu, kostalo bi 1100. A da je kostalo 1100, opet bi se dizala frka sto se ide na jzero, dokle karta kosta 90 dinara za 1100 dinara.

  A sad svi vi koji mislite da cete naci osiguranje ispod 30 dinara, lekara ispod 10e, ucitelje koji ce odgovarati za tudju decu ispod 6000, te agenciju (dakle nekog ko placa poreze, radnike, troskove i sl) koja ce raditi sve ispod 20-40k, samo izvolite.

  Odgovori
 2. Можда сте мислили да је текст “сензационалистички”, а не “скандалозан”?
  Рекла бих да није ни једно ни друго. Једино ми је жао што није наведено име школе и директора, треба једном рећи јавно неке ствари.
  Ова ваша “рачуница” потпуно је беспредметна. Зар учитељ није могао да одведе децу на језеро и да родитељи само плате 90 динара колико, ако се не варам, кошта аутобуска карта и да купе свако свом детету сендвич и воду? Онда би сва деца ишла, не би било изузетака и појединим родитељима не би расле магареће уши.
  Срамно је да борска деца иду на излет на Борски језеро и то плате 2.000 динара.
  Срамно је да туристичка агенција уопште понуди овакав излет.
  Срамно је да учитељ узме толики новац иако знамо колике су плате у просвети, али просто – није морално и нема оправдања за овакву безочност.
  Срамно је да директор овако нешто допусти и то би требало можда да испита просветна инспекција. Коначно.
  Најсрамнија је одлука Савета родитеља.
  Јесу ли то ваша деца, господо, или деца неког вашег непријатеља?

  Odgovori
  1. neko iz turizma ponovo, a nisam Pera :) |

   Zao mi je, ali Vasa ideja, koliko god lepa bila, je potpuno neizvodljiva.

   “Зар учитељ није могао да одведе децу на језеро и да родитељи само плате 90 динара колико, ако се не варам, кошта аутобуска карта и да купе свако свом детету сендвич и воду?” Ne moze. Zakon kaze da mora turisticka agencija, mora tender, mora lekar, mora obrok, mora pratnja ucitelja, mora osiguranje. Mora preko ugovora o delu isplata svih koji ucestvuju. Ucitelj ne moze sam da ih odvede, a da to bude u skladu sa zakonom. Tj, on to samoinicijativno moze, ali ako se ne daj Boze nesto desi detetu, posledice po njega i po skolu, ne samo da mogu, vec ce sigurno biti katastrofalne jer prosto nije ispostovan zakon. Roditelji se mogu organizovati sami i na burazerske seme, van skolskih aktivnosti raditi sta hoce (recimo nadju se negde i dogovore da zakupe bus i oni da odvedu decu. To je ilegalno na vise nivoa jer bi prevoznik morao da primi kesh itd, ali je u zemlji Srbiji izvodljivo), ali u okviru zvanicnih skolskih aktivnosti to prosto nije moguce.

   Ovde je problem, a i ono sto je nabilo cenu, zapravo to sto je to dnevna aktivnost, koja trazi sve ove troskove, a za nesto sto je preblizu. Ono sto bi, eventualno, manje skandalozno bilo po roditelje, bilo bi to da se otislo negde dalje. Recimo – d.milanovac, lepenski vir, kljuc, pa obilazak prerasti Vratne itd. To isto staje u dnevnu ekskurziju, a ne bi podiglo cenu znatno (mozda 200njak dinara, ne znam tacno rastojanja), pa bi mozda bilo prihvatljivije i ne tako sokantno.

   A sto se tice cene ucitelja, to je vec Vas stav i to je ok. Ali da trebaju da budu placeni, trebaju.

   Odgovori
   1. Verovatno, tj. sigurno ste u pravu, pretpostavljam da se bolje razumete u zakone koji regulišu ovu oblast nego ja.
    Ipak – i dalje mislim da je ovo bezobrazluk i da je preterano.
    Naravno da učitelji treba da budu plaćeni, niko nije ni rekao da ne treba, ali hoćete li mi, molim Vas, reći – koliko je to iznosilo u ovom slučaju? Ako je bruto iznos po detetu 500 dinara i ako je, recimo, pošlo dvadesetoro dece, koliki je neto iznos?
    Za JEDAN dan i to sigurno ne 12 punih sati koliko iznosi puna dnevnica svih ostalih u onom neoporezivom delu.
    Ovo se stvarno ne može opravdati ni na koji način.
    Na kraju, roditelji valjda mogu da odvedu svoju decu na jezero, a ne da pune masne guske.
    Prosto ne mogu da verujem i da to čak neko opravdava. Makar i taj neko bio deo tog lanca.

    Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X