Borska javna preduzeća suočena sa nedostatkom radnika. Pitali smo šta bi doneo novi Kolektivni ugovor

97 0
Nove mašine 3. oktobar

Na fotografiji: Novim mašinama nema ko da upravlja

Vozni park borskih javno-komunalnih preduzeća, JKP „Vodovod“ i „3. oktobar“, odnedavno je osavremenjen novim kamionima i mehanizacijom, ali njima sve manje ima ko da upravlja, jer su i jedni i drugi suočeni sa odlaskom radnika koji su obučeni da ih koriste ili su direktno angažovani na terenu.

U potrazi za bolje plaćenim poslovima, mnogi su dali otkaz i prešli u Ziđin u kome je plata gotovo dvostruko vreća, a ima najava da će se taj trend nastaviti i ubuduće.

Kako saznajemo, najteža je situacija u JKP „3. oktobar“, dok je u JKP „Vodovod“ stanje nešto povoljnije.

Posao napuštaju mahom radnici koji su direktno angažovani u proizvodnji, dok se na to za sada ne odlučuju zaposleni u administraciji.

Sa druge strane, prijem novih radnika je otežan, jer je država propisala stroge mere novozapošljavanja, iako ima primera da je administracija dodatno „pojačana“ novim „snagama“.

 

kamioni komunalna preduzeca

 

Direktor „Vodovoda“ Goran Pavić potvrđuje za Ist media da je najveći odliv radnika bio u službi transporta i rukovaoca mehanizacijom, ali da je od nadležnog ministarstva dobijena saglasnost za prijem šest novih radnika.

Nedostatak radnika smo nadomestili ljudima koji su već radili u nešem preduzeću putem javnih radova, tako da trenutno imamo dovoljno ljudi, rekao je Pavić.

Ipak, kako saznajemo od jednog od zaposlenih, obećano povećanje neće znatno pomoći njihovu materijalnu situaciju, tako da mnogi imaju uperene oči u kineskog proizvođača bakra i zlata.

U „3. oktobru“ svakodnevno se obavljaju „kombinacije“ ko će šta raditi toga dana, jer je radnika u direktnom poslovanju na terenu sve manje.

Na optužbe opozicije da je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić odbio da potpiše novi Kolektivni ugovor kojim bi zarade u javnim predzećima bile uvećane za 20 procenata, on kaže da je je cilj da javna preduzeća posluju pozitivno i da se omogući da svi zaposleni dobiju adekvatno povećanje zarada iz realnog poslovanja.

Ne radi se o tome da nisam hteo da potpišem ugovor, već o tome da gradske službe moraju da pogledaju Kolektivni ugovor i njegovu zakonitost i kada se utvrdi da je sve u skladu sa zakonom, on će biti potpisan, rekao je Milikić novinarki ist media.

Prvi čovek „Vodovoda“ nam je rekao da će novim Kolektivnim ugovorom plate u tom preduzeću biti povećane za oko pet procenata.

Plata kvalifikovanog majstora u „Vodovodu“, prema rečima Pavića, iznosi između 45.000 i 50.000 dinara.

Inače, Vodovod je iz sopstvenih sredstava za mehanizaciju ove godine izdvojio više od 30 milona dinara.

Kupljena je nova radna mašina, zatim dva kamiona i cisterna, kao i dve polovne lade nive neophodne za terenske radove. Nakon četiri decenije kupljen je i nov kiper za prevoz zemlje, a kako se najavljuje, iz gradskog budžeta izdvojeno 60 miliona dinara za potpunu obnovu mehanizacije.

Kako bi se podigao nivo usluga, JKP „3. oktobar“ danas je dobio novi kamion za transport kontejnera vredan 18,4 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz gradskog budžeta.

Prema rečima pomoćnika grdonačelnika Bora Gojka Džakovića, do sada je u modernizaciju ovog preduzeća uloženo 144 miliona dinara.

Inženjer u ovom preduzeću Igor Mitrović, kaže da su u „3. oktobru“ do sada su stigla dva kipera, dve radne mašine i auto-smećar, a uskoro se očekuje i „prinova“, nova auto-čistilica na kamionskoj šasiji.

Još samo da ima radnika koji bi njima upravljali.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X