EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Borba protiv korupcije u Boru

BOR (Milica Živković, IST Media) Danas je u Boru započeo proces izrade lokalnog plana za borbu protiv korupcije. U cilju što boljeg istraživanja stavova i različitih mišljenja učesnici su bili podeljeni u četiri fokus grupe.

 

Suština ovog procesa je izrada plana i pronalaženje načina kako unaprediti postojeće procedure i procesa donošenja odluka u Boru.

 

U jednoj od fokus grupa predstavnici političkih stranaka

 

 

„Ovo nikako ne znači da želimo da preuzmemo rad nadležnih institucija. Ne radi se o nikakvim istragama već pre svega o uvođenju novih procedura i analizi postojećih.

Pratićemo način donošenja odluke u Boru i sa druge strane kako građani mogu da povećaju svoje interesovanje i učešće u procesima donošenja odluka“ objasnio je Pavle Dimitrijević, izvršni direktor biroa za društvena istraživanja iz Beograda.

 

Jedna od prvih uloga anti-korupcijskih foruma kao tela za realizaciju je uputiti građane na relevantne institucije, što znači da građani neće rešavati probleme, već samo pratiti šta su te institucije uradile sa konkretnim prijavama.

 

Ovaj način suzbijanja korupcije je u našoj zemlji zaživeo pre dve godine i već se sprovodi u 13 gradova i opština širom zemlje.

 

Na pitanje novinara da li su u prethodnim iskustvima imali problema, Dimitrijević odgovara da nije uvek lako:

 

„Najveći izazov je povećati učešće građana, kako građani traže informacije od javnog značaja, kako uopšte prijavljuju korupciju, konkretne slučajeve korupcije i kako dalje dobijaju povratne informacije“ rekao nam je Dimitrijević.

 

Bor je jedini grad u istočnom delu Srbije koji je pristupio borbi protiv korupcije, a za izradu plana će imati pet meseci kada će se plan predložiti skupštini opštine.

 

„Trebamo pametne, hrabre ljude, poziv je i dalje otvoren, ako je neko od građana zainteresovan da učestvuje u tome. Mi smo pokupili sindikate, privrednike, političke stranke, udruženja i medije u cilju stvaranja jedne kvalitetne grupe“ izjavio je Zoran Andrejić, lokalni koordinator.

 

Ovaj projekat su pokrenuli biro za društvena istraživanja (BIRODI, www.birodi.rs ) iz Beograda i Multietnički centar za razvoj regije Dunav 21 iz Bora, uz podršku Ulof Palme Centra.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Najbolji student rudarskog fakulteta došao u Bor. Kaže da odgovorno rudarstvo ima perspektivu

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji posetio dve kompanije iz sastava Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X