Boranima bogata zajednička kasa. Sledi rebalans budžeta koji za sada iznosi 4,86 milijardi

248 0
bor 3

 

Članovi gradske Vlade Bora, usvojili su danas predlog odluke o rebalansu lokalnog budžeta, koji je u odnosu na plan iz decembra 2021. veći za 29,15 posto, odnosno iznosi 4,861 milijarde dinara.

Zorana GajicJedan od razloga za rebalans je veliko ostvarenje prihoda od početka godine do 30. aprila. Najveći prihod ostvaren je na osnovu poreza na zarade, poreza na ostale prihode, poreza na imovinu, ali i naknada za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina, rekla je načelnica Odeljenja za budžet i finansije Zorana Gajić.

Ona je dodala da će najveći rashodi biti za subvencije javno-komunalnim preduzećima, i u odnosu na prethodni budžet, sada će biti uvećane za 184%, odnosno 668 miliona.

Što se tiče tekućih subvencija, 500 miliona je opredeljeno za JKP Toplana, (300 miliona za ugalj a 200 za struju),  Vodovod će biti subvencionisan za plaćanje struje sa 144 miliona dinara, a Zoo vrt sa 11,7 miliona, navela je ona.

U okviru projekta Kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagađenosti vazduha, budžetskim sredstvima planira se nabavka opreme i aparata za rad toksikološke laboratorije u Opštoj bolnici u Boru, zašta bi trebalo da bude izdvojeno 13 miliona dinara.

Ovolikim rastom budžeta, pre svega zahvaljujući privrednim aktivnostima kompanije Zijin, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je na slatkim mukama.

Procenjuje da će do kraja godine budžet još rasti, pa već vidi mogućnost da se reše istorijska dugovanja javnih preduzeća i ustanova.

Jer, Toplana za utrošenu struju duguje skoro dve milijarde dinara, a Vodovod oko 450 miliona. I upravo su ta dva preduzeća među najveće dužnike u Srbiji.

Milikić je optimista što se tiče poslovanja Vodovoda i mogućnosti da sam servisira dugovanja, dok je za Toplanu zaključio da je jedino rešenje izgradnja nove.

Do tada, kroz novi budžet Toplana će za nabavku energenata dobiti dodatnih 300 miliona dinara.

Gradska skupstina Aleksandar MilikicU ovoj situaciji imamo dve mogućnosti: ili da podignemo cenu grejanja za 200 posto i da se svi isključe sa grejanja i da se time optereti energetski sistem zbog korišćenja struje, ili da se iz budžeta dotiraju novac i da cene ostanu po starom, rekao je Milikić.

Dodao je i da Grad Bor traži rešenje da subvencioniše građane koji se greju individualno.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X