DruštvoTema danaНекатегоризовано

Borani Zaječarcima poklonili izvorište, ovi im uzvratili obustavom isporuke vode

vodaBOR/ZAJEČAR, (S.Trifunović, IST Media) Rehabilitacioni centar (RH) u Gamzigradskoj banji, dobio je od opštine Bor u selu Metovnica parcele za izgradnju izvorišta pijaće vode, da bi ta zdravstvena ustanova krajem prošle godine samoinicijativno ugasila pumpe i ostavila žedne meštane ne samo tog sela, već i stotinak privatnih kuća i vikendica u ovoj banji, nekada izuzetno posećenom lečilištu.

 

U dokumentu iz 1977. godine, do koga je došla IST Media, navodi se da je opština Bor dozvolila eksproprijaciju privatnih parcela u Metovnici za izgradnju vodoprivrednih objekata za snabdevanje vodom rehabilitacionog centra u Gamzigradskoj banji.

 

Tada je usmeno dogovoreno da RH centar vodu dalje distribuira meštanima Metovnice i Gamzigradske banje, a utrošak električne energije za pumpe, korisnici su preko vodomera redovno plaćali RH centru.

 

gam banja 02

Direktor RH centra sebično i bahato uklonio pumpe sa izvorišta

 

Međutim, odluku da u sred letnje sezone „zavrne slavine“ u više od 200 domaćinstava, doneo je prošle godine samonicijativno novopostavljeni direktor RH „Gamzigradska banja“, Petar Nikolić, kada se centar priključio na novu mrežu, zanemarivši svoju obavezu isporuke vode ostalim korisnicima.

 

Rekao nam je tada, da RH centar nema mogućnosti da više plaća troškove struje za pumpe sa izvorišta.

 

Posle niza protesta meštana, voda je ipak potekla, da bi snabdevanje bilo zaustavljeno krajem prošle godine. Razlozi su bili kontradiktorini i kretali su se od izgovora RH centra da nema mogućnost da naplati utrošak vode po vodomerima, do toga da je postojeća mreža stara i dotrajala, te da je treba zameniti novom.

 

„Već smo finansirali jednom izgradnju vodovoda i ne vidim zašto bi naša obaveza bila da to platimo ponovo. Tim pre, što je u najvećem delu banje vodovodna mreža potpuno ispravna“, rekao nam je prošle godine vlasnik jedne od vikendica, čiji su roditelji učestvovali u izgradnji vodovoda.

 

On kaže da meštani poseduju dokaze o plaćanju izgradnje vodovoda.

 

Zaječarski „Vodovod“ je nakon toga  ponudio „spas“ u izgradnji sekundarne vodovodne mreže do svakog objekta (primarna mreža je finansirana sredstvima Nacionalnog-investicionog plana), ali je za tu uslugu tražio uplatu taksi od preko 80.000 dinara.

 

Bio je to hladan tuš za osiromašen narod ovog dela Srbije, tako da pijaću vodu trenutno koristi samo manji broj domaćinstava.

 

Ljudima je bilo nejasno otkud dodatnih 55.000, budući da su sami imali obavezu da iskopaju vodovodni kanal do svojih parcela.

 

Zbog čega se  direktor RH centra odlučio na ovakav korak, na koji nisu pristali svi njegovi prethodnici koji su smatrali to neodgovornim postupkom, tumačeno je na više načina. Neki su uvereni da je došlo do „dila“ izmađu njega i čelnika JKP „Vodovod“ kako bi se napunila kasa tog preduzeća, gde priključak košta 25.000 dinara, dok drugi tvrde da je reč o bahatom i neodgovornom čoveku.

 

gam banja 03

Čiji je interes propast turizma u Gamzigradskoj banji?

 

Prošle godine su se starosedeoci u banji pijaćom vodom snabdevali iz cisterne, kojih ove godine nema. Gamzigradska banja, koja je nekada vrvela od turista, danas izgleda sablasno prazno, a na ulicama se može videti tek  poneki pacijent RH centra.

 

U ovoj ustanovi se nisu obazirali na strahovanja i upozorenja ljudi da zbog nemogućnosti održavanja higijene može doći i do zaraze, jer u privatnom smeštaju ima nepokrentih osoba koje nemaju način da održe higijenu i zahvate vodu iz cisterne.

 

Prethodni direktor RH centra, Rade Kostić, siguran je da je obustavljanje vode meštanima bilo „neprihvatljivo“.

 

„Još pre nekoliko godina smo se suočili sa ovim problemom, ali smo tada bili na stanovništu da nikoga ne smemo tek tako da ostavimo bez najosnovnije elementarne potrebe kao što je voda, sve dok mu ne obezbedimo alternativu“, rekao nam je tada Beti Rade Kostić.

 

Kome je interes da ovogodišnja turistička sezona u Gamzigardskoj banji doživi kolaps, nikome u tom turističkom mestu nije jasno. Ovome treba dodati i neverovatan podatak da je nekada prepun hotel “Kastrum” ove godine zatvoren za turiste. Sablasno je prazan, a kako smo nezvanično saznali, neki poverioci potraživanja su iz objekta izneli gotovo sve što u njemu vredi.

 

Javni interes u ugovoru nova vlast bacila pod noge 

Copy of resenje 1 Copy of resenje 2

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Na Festivalu zmajevih čamaca borski fudbaleri učili da pripreme ZONGZI i sa Kinezima igrali u meštovitom timu

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X