Ostali sportoviSport

Borani na najvišem vrhu Severne Afrike

psd crni vrh bor afrika 1

Piše: Anđelka Stojanović

Članovi Planinarsko smučarskog društva „Crni vrh“  Bor popeli su se na najviši vrh Severne Afrike,  Jbel Toubkal na visini od 4167 metara.

U organizaciji PD „Fruška gora“ iz Novog Sada,  četiri člana PSD „Crni vrh“ Bor: Anđelka Stojanović, Tijana Stajić, Tanja Zlatković Mikić i Srđan Božinović, u periodu 19. do 26 oktobra  boravili su u Maroku i izveli uspešan uspon na vrh Toubkal najviši vrh planinskog masiva Visoki Atlas.

psd crni vrh bor afrika 3

Ovaj, ne tako lak, podvig trajao je više dana od čega sam uspon dva dana. Na uspon se kreće iz živopisnog marokanskog sela Imlil koje je smešteno u masivu Visokog Atlasa na visini 1770 metara. Cilj prvog dana uspona je planinarski dom Muflon koji se nalazi na 3207 metara. Drugog dana – dana završnog uspona na vrh Toubkal planinare je na stazi dočekao sneg što je značajno otežalo uspon. Ipak nakon 6 sati napornog uspona svi planinari iz Srbije (13 planinara i 2 vodiča) popeli su se na 4167 metra i ponosno zavijorili svoje zastave.

psd crni vrh bor afrika 5

Ovom prilikom su se prvi put na visinu preko 4000 metra popeli Tanja Zlatković Mikić i Srđan Božinović, dok su Anđelka Stojanović i Tijana Stajić drugi put prešle ovu visinu obzirom da su 2021. godine učestvovale u ekspediciji „Ararat u čast 70 godina PSD Crni vrh Bor“ u organizaciji borskog planinarskog kluba, kada je uspešno izveden uspon na najviši  vrh Turske  Ararat 5137 mnv.

Izizetni rezultati koje PSD „Crni vrh“ Bor ostvaruje (pored pomenutih planina tu su i usponi na Piz Boe, Triglav, Prisojnik,  Musalu, Titov Vrh, Hajlu i veliki broj uspona na planine u Srbiji) rezultat su posvećenosti i entuzijazma članova kluba obzirom da podrška institucija i sponzora izostaje.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Fantastična igra rukometašica za osvajanje kupa

Đorđe Živković

Borske rukometašice polusezonu završile na čelu tabele. U utorak igraju finale kupa

Đorđe Živković

Još jedan poraz borskih košarkaša

Đorđe Živković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X