Borani čuvajte imovinu! Policija otkrila maloletne kriminalce kojima zakon ne može ništa

896 0

BOR, Petorica maloletnika u Boru već nekoliko meseci teroriše grad bezobzirnim krađama i iživljavanjem nad imovinom, a policija, iako ih uhapsi i otkrije krivično delo, nema rešenje za taj problem. Reč je o mladim kriminalcima koji su zaštićeni novim zakonskim odredbama. Oni su od decembra prošle godine počinili čak 119 krivičnih dela, od čega 61 samo u tom mesecu.

 

Slobodan Mančić
Načelnik odeljenja kriminalističke policije PU Bor Aleksandar Mančić

 

„Do tada, gotovo da u Boru nismo imali maloletničku delikvenciju, a onda se pojavilo pet maloletnika, od kojih su dvojica još deca. Oni prave opasne probleme po broju izvršenih dela sa imovinskim karakterom i nasilničkim ponašenjem. Osim represije po otkrivanju krivičnih dela, za njih nemamo rešenja jer ništa pre toga nije adekvatno urađeno, počev od vaspitno-obrazovnih ustanova do Centra za socijalni rad. Policija nema mogućnost da funkcioniše jer su zakonske odredbe vrlo precizne kada je reč o maloletnim izvršiocima“, rekao je novinarima načelnik odeljenja kriminalističke policije PU Bor, Aleksandar Mančić.

 

On je podsetio da je 2012. godine zakonodavac izmenio odredbe krivičnog zakona vezano za krađe, pa je cenzus koji je iznosio 15.000 dinara, smanjen na svega 5.000.

 

„To je automatski povećalo broj krivičnih dela, pa zato i imamo i pad procenta otkrivenih slučaja na svega 48 posto“, dodao je on.

 

Mančić je rekao da policija u ovom slučaju nema načina da uradi bilo šta, osim da pronađe izvršioce, eventualno otkrije ukradenu robu i zabeleži negativni trend.

 

„Njima često zarada nije ni cilj krađe, jer je vrednost ukradene robe uglavnom besmislena“, rekao je Mančić i podsetio na nedavno obijanje katastra iz koga nisu ukradeni lap top uređaji koji su bili na stolovima, ali su zato kancelarije ruinirane aktiviranjem protivpožarnog aparata.

 

Policija je inače od Centra za socijalni rad u Boru u više navrata tražila da maloletnici budu sprovedeni u vaspitno-popravnu ustanovu u Knjaževcu, ali se dešavalo da se oni u Bor vrate pre vozila koja ih odvezu.

 

Prošle godine je na području Policijske uprave Bor izvršeno pedeset zaplena ukupno 109 kilograma, uglavnom marihuane. Zabeleženo je osam napada na policajce u kojima je su čak nanete povrede policijskim službenicima. U porastu je i nasilje u porodici, sa ukupno 41 prijavom.

 

Prema iznetim podacima policije, 90 posto krivičnih dela u Boru su krivična dela krađe i teške krađe, a od toga 80 posto pripada krađi sekundarnih sirovina.

 

„Očigledno da je fizičko-tehničko obezbeđenje u RTB nemogućnosti da reši sve napade na imovinu tog preduzeća“, smatra načelnik kriminalističke policije.

 

Što se tiče privrednog kriminaliteta, prošle godine je podneto 240 krivičnih prijava, od čega za 48 dela vrednost prelazi 40 miliona dinara.

 

Otkriven je veliki broj zloupotreba sredstava Fonda za razvoj od 2008. do 2012. godine. Naime, pojedina lica su uzimala kredite za “startap” biznis od 1,5 do 3 miliona dinara, a da novac nije vraćen.

 

“Nikada nisu vraćali kredite čime je oštećen budžet Srbije. Samo u prošloj godini podnete su 33 krivične prijave za štetu od 55 miliona dinara”, rečeno je u policiji.

 

policija bor

 

Saobaćajna policija je ocenila da je za odvijanje saobraćaja neadekvatno osvetljenje ulice Moše Pijade, ali da je policija nemoćna u tom slučaju, jer je ulična rasveta u nadležnosti lokalne samouprave.

 

“Svesni smo loše rasvete i problema koje imaju vozači, a to i nama pravi problema jer nam je u noćnim satima onemogućeno korišćenje snimaka sa video nadzora”, rekao je v.d. načelnika saobraćajne policije PU Bor, Miša Dinčić.

 

Načelnik PU Bor Boško Radičević
Načelnik PU Bor Boško Radičević

Sumirajući rezultate iz prošle godine, načelnik Policijske uprave u Boru Boško Radičević je stanje bezbednosti ipak ocenio kao zadovoljavajuće kao i da su ostvareni svi zadaci koje je pred ovu PU postavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a to je borba protiv kriminala i korupcije krijumčarenje ljudi i narkotika i osiguranje imovine. Nije bilo krivičnih dela ubistva, a broj nastradalih lica je u odnosu na 15 u 2012. godini, prepolovljen.

 

“To je jedan od boljih rezultata ne samo u PU Bor, već i na nivou republike”, rekao je načelnik PU Bor Boško Radičević.

 

On ipak smatra da je u opštini Boru potrebno obrazovati Odbor za bezbednost, telo koje je u Kladovu već dalo vidljive rezultate.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X