(BOR)18.11. Biblioteka – Tribina o deindustrijalizaciji grada

283 0

U petak 18. novembra, u 18 sati, u Narodnoj biblioteci Bor, Institut za Filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu organizuje tribinu/diskusiju “Deindustrijalizacija vašeg grada – analiza iskustava i potencijalne alternative”.

 

Moderator diskusije biće sociolog dr Srđan Prodanović.

 

01 bor, narodna biblioteka, sassa trifunovichPod deindustrijalizacijom se u društvenoj teoriji i javnom diskursu podrazumevaju tehnološki, društvenopolitički, ekonomski i drugi procesi kakvi su, na primer, automatizacija i reorganizacija proizvodnje koja dovodi do smanjenja potrebe za određenim profilima radnika i, posledično, do opadanja broja takvih zaposlenih u industriji, ili razvoj i razgranjavanje raznih vanindustrijskih delatnosti i profesija, zbog čega je udeo industrije u ukupnoj ekonomiji manji, a čiji je krajnji rezultat promenjen status industrija u društvu i kolektivnom identitetu, na nacionalnom koliko i na lokalnom nivou. Šta više, neki industrijski objekti padaju u potpun zaborav, namerno ili usled nemara.

 

Kao što je industrijalizacija dovela do pojave tzv. seljaka-radnika, zanemarivanja poljoprivrede, drastičnog porasta broja gradskog stanovništva, ekoloških promena, tako i deindustrijalizacija ima svoje brojne efekte i posledice na različitim planovima života pojedinca, zajednica, profesija, svih nas kao stanovnika grada čiji se opstanak često, opravdano ili ne, vezuje za opstanak industrije oko koje je nastao i razvijao se.

 

“Verujemo da u vezi sa određenim aspektima navedene teme (tehnološkim, ekonomskim, socijalnim, urbanističkim, ideološkim, ekološkim…) u lokalnom i regionalnom kontekstu imate svoja mišljenja, znanja, ideje i, nadasve, bogata iskustva i da želite da ih podelite i razmenite sa drugima”, poručuju iz Narodne biblioteke.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X