(BOR)18.11. Biblioteka – Tribina o deindustrijalizaciji grada

711 0

U petak 18. novembra, u 18 sati, u Narodnoj biblioteci Bor, Institut za Filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu organizuje tribinu/diskusiju “Deindustrijalizacija vašeg grada – analiza iskustava i potencijalne alternative”.

 

Moderator diskusije biće sociolog dr Srđan Prodanović.

 

01 bor, narodna biblioteka, sassa trifunovichPod deindustrijalizacijom se u društvenoj teoriji i javnom diskursu podrazumevaju tehnološki, društvenopolitički, ekonomski i drugi procesi kakvi su, na primer, automatizacija i reorganizacija proizvodnje koja dovodi do smanjenja potrebe za određenim profilima radnika i, posledično, do opadanja broja takvih zaposlenih u industriji, ili razvoj i razgranjavanje raznih vanindustrijskih delatnosti i profesija, zbog čega je udeo industrije u ukupnoj ekonomiji manji, a čiji je krajnji rezultat promenjen status industrija u društvu i kolektivnom identitetu, na nacionalnom koliko i na lokalnom nivou. Šta više, neki industrijski objekti padaju u potpun zaborav, namerno ili usled nemara.

 

Kao što je industrijalizacija dovela do pojave tzv. seljaka-radnika, zanemarivanja poljoprivrede, drastičnog porasta broja gradskog stanovništva, ekoloških promena, tako i deindustrijalizacija ima svoje brojne efekte i posledice na različitim planovima života pojedinca, zajednica, profesija, svih nas kao stanovnika grada čiji se opstanak često, opravdano ili ne, vezuje za opstanak industrije oko koje je nastao i razvijao se.

 

“Verujemo da u vezi sa određenim aspektima navedene teme (tehnološkim, ekonomskim, socijalnim, urbanističkim, ideološkim, ekološkim…) u lokalnom i regionalnom kontekstu imate svoja mišljenja, znanja, ideje i, nadasve, bogata iskustva i da želite da ih podelite i razmenite sa drugima”, poručuju iz Narodne biblioteke.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X