DruštvoНекатегоризовано

BOR: Zbog skinutih strujeomera EPS prijavljen Evropskoj komisiji

BOR, (IST Media, Saša Trifunović) – Zbog nemogućnosti da naplate dugovanja za utrošenu električnu energiju od fizičkih lica, direktor borske „Elektrodistribucije“ naložio je da se tim potrošačima skinu strujomeri.

 

I dok direktor Elektrodistribucije Dragan Milošević kaže da se strujomeri skidaju dužnicima kako bi se proverilo da li su ta brojila ipravna, dužnici kažu da im je Elektrodistribucija bez iakakvog upozorenja „ukrala“ imovinu.

 

Vlasnici brojila najavljuju da će protiv Elektrodistribucije podneti tužbu, a Udruženje potrošača, koje su u ovom slučaju građani pozvali da reaguje, obavestitli su Zaštitinika građana Srbije Sašu Jankovića i delegaciju Evropske komisije.

 

„Pokušaćemo da kroz zakone i institucije sistema rešimo ovaj problem. O tome smo obavestili Zaštitnika građana Srbije, Sašu Jankovića i delegaciju Evropske komisije sa kojom sarađuje Asocijacija potrošača Srbije“, izjavio je predsednik potrošača opštine, Bor Zoran Andrejić

 

On kaže da se to udruženje bavi zaštitom potrošača i da nema nameru da štiti onog ko ne plaća struju.

 

„Ipak, ovde se radi o bahatom i osionom monopolisti, o Elektroprivredi Srbije i borskoj Elektrodistribuciji, čiji su radnici dužnicima bez ikakvog obaveštenja skinuli strujomere pod izgovorom da će ih poslati na baždarenje“, naveo je Andrejić u pismu poslatom Zaštitniku građana Srbije.

 

On ironičnio kaže da će udruženje obavestiti evropsku komisiju o tome kakva su prava građana od strane „vlade socijalne pravde, odnosno njihovih eksponenata na lokalnom nivou.

 

Andrejić je najavio da će se u rešavanju ovog problema uključiti advokatske kancelarije iz Bora i Novog Sada, gde je sedište Asocijacije potrošača Srbije.

 

Akcija skidanja brojila velikim dužnicima Elektrodistribucija je započela krajem oktobra, sa obrazloženjem da oko 80 potrošača ovom preduzeću, koje posluje u sastavu preduzeća „Jugoistok“ Niš, duguje više od osam miliona dinara.

 

Do sada je oko pedeset korisnika isključeno sa mreže, ali se buka podigla kada su nekim potrošačima iz strujnih ormara skinuti i odnešeni strujomeri.

 

Direktor Elektrodistribucije napominje da se skidaju brojila svih većih dužnika, kako bi se ti uređaji proverili da li su brojila ipravna.

 

„Sve to radimo o našem trošku i svi korisnici će nakon provere stanja uređaja u Saveznom zavodu za merenje dragocenosti, brojila dobiti nazad“, uverava direktor Milošević.

 

To je, međutim, slaba uteha socijalno ugroženim Boarnima koji danima žive uz sveće i bez mogućnosti da sebi pripreme obrok ili ugreju bojler radi održavanja higijene.

 

„Struju su mi isekli pre nedelju dana, a da prethodno o tome nisam obavešten. Električari su na neki način otvorili katanac ormarića u zgrad, i odneli brojilo“, kaže Ljubiša Petrović, koji sa suprugom, dvoje dece i taštom, živi od njene penzije.

 

Njegova dugovanja su iznosila 120.000 dinara, ali kaže da je minus sveo na svega 10 posto.

 

U Elektrodistribuciji kažu da na osnovu Zakona o energetici oni u okviru redovnih aktivnosti obavljaju baždarenje, i da je do sada desetak uređaja upućeno na kontrolu.

 

„Ne možete ni zamisliti kako je živeti bez struje u 21. veku, kaže ovaj četrdesetpetogodišnji muškarac, koji je ostao bez posla posle neuspešne privatizacije njegovog preduzeća.

 

U bezizlaznoj situacij je Boranka Slavica Stanković, koja duguje 82.000. Ona stan deli sa dvadesetogodišnjim sinom koji je nezaposlen, i preživljavaju od 7.200 dinara socijalne pomoći.

 

Neki od stanara borskih urbanih naselja, koji su takođe ostali bez strujomera, kažu da Elektrodistribucija nije imala prava da im bez najave, prethodnog obaveštenja ili rešenja suda, oduzme strujomere. Oni su našli način da tu akciju onemoguće.

 

„Elektrodistribucija može da nas tuži, ali ne i da skine strujomere. Bez sudskog naloga nisam dozvolila da mi oduzmu brojilo“, kaže Nadežda Stojiljković, koja četiri meseca živi u mraku i koja najavljuje tužbu protiv tog državnog preduzeća.

 

MILOŠEVIĆ: SAMO BAŽDARIMO
Direktor Elektrodistribucije Dragan Milošević tvrdi da na osnovu Zakona o energetici, ovo preduzeće ima prava da u okviru redovnih aktivnosti obavljaju baždarenje. “Do sada smo desetak uređaja uputili na kontrolu“, kaže prvi čovek Elektrodistribucije.

 

Po obračunu iz novembra, Borani za utrošenu struju duguju 188 miliona dinara. Po procentu naplate, Bor se nalazi na pretposlednjem mestu osam gradova Timočke Krajine.

 

Zato, direktor Milošević kaže da se isključenja u nadalje obavljaju sistematski, „ulicu po ulicu“.

 

„Sve veće dužnike pokušavamo da dovedeo u Elektreodistribuciju kako bi sa nama sklopili sporazume, i kako bi se izbgle ubuduće neprijatnosti. Svima smo ponudili reprogram dugova“, napominje on.

 

Prema tumačenju pravnika, Elektrodistribucija kao ustanova sa posebnim ovlašćenjima ima prava da isključuju struju, ali tek nakon ispostave računa i opomene.

 

U ovom preduzeću ocenjuju da do pomenutih problema ne bi došlo da su sudovi bili efikasni i procesuirali neplatiše, prema kojima je Elektrodistribucija podnela prijave.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Gradsko veće u Boru predložilo kadrovske promene u Sportskom centru i Vodovodu

Ist Media

Članovi Senata Univerziteta u Beogradu u poseti Srbija Ziđin Koper

Ist Media

Povratak Živorada Žike Petrovića – novi direktor JKP Vodovod u Boru – Sindikat upozorava: Zaposleni rade u nehumanim uslovima

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X