Za plaćanje odštete zbog ujeda pasa lutalica, Bor troši 31 put više od Kladova

813 2

Piše Slađana van der Toorn KAD PSI POJEDU BUDŽET BORA (istraživačka priča br.1)

sladja van der toorn

 

BOR – Opština Bor je u protekle četiri i po godine, potrošila ukupno oko 97 miliona dinara na odštete zbog ujeda pasa lutalica. Za isti novac, opština je mogla da napravi čak osam regionalnih azila, gde bi moglo da se smesti 3.200 pasa. Trenutno opština Bor, prema našim saznanjima, poseduje kafileriju kapaciteta za oko 50 pasa.

 

Problem pasa lutalica u Srbiji postaje sve ozbiljniji i u protekle tri godine došlo je do neznatnog pomaka u njegovom rešavanju donošenjem Zakona o dobrobiti životinja 2009. godine i „stidljivom“ praksom obeležavanja pasa, ali i ovog puta je zakon u Srbiji, ostao samo mrtvo slovo na papiru.


OPŠTINA BOR NA PRVOM MESTU PO TROŠKOVIMA

 

 

Kako bi uporedili stanje u Boru sa okolnim gradovima, na osnovu prava o pristupu informacija od javnog značaja, zatražili smo podatke od susednih opština o ukupnim godišnjim troškovima za odštete zbog ujeda pasa lutalica i to od: negotinske, zaječarske, knjaževačke i kladovačke opštine.

 

Ukupne odštete za ujede pasa lutalica 2009-2013

Odgovor iz kladovačke opštine, otkrio je šokantnu činjenicu, da na odštete od ujeda pasa, Bor troši 31 put više.

 

 

Od opštine Knjaževac, pak, troši gotovo 12 puta više, Zaječara gotovo četiri i po puta a negotinske opštine dvostruko više.

 

Navedene opštine Istočne Srbije, prema dobijenim podacima, nemaju strategije za rešavanje problema pasa lutalica, ali su u nekim gradovima pokretane izvesne inicijative.

 

U zvaničnom odgovoru, iz Knjaževca navedeno je: „U proteklom periodu pokretane su mnoge inicijative za iznalaženje rešenja za ovaj veliki problem za našu opštinu, ali se do adekvatnog rešenja nije došlo.“

 

Sve date opštine nemaju organizovana prihvatilišta za napuštene pse i mačke, tako da za poslove hvatanja napuštenih životinja angažuju lokalna ili javna komunalna preduzeća iz susednih opština.

 

Iz Negotina, pak, kažu da je u toku postupak izgradnje azila za pse.

 

Psi u dvorištu obdaništa

Psi lutalice u dvorištu dečjeg vrtića

 

REŠAVANJE PROBLEMA PASA LUTALICA KOŠTA DUPLO MANJE OD ODŠTETA

 

 

Za manje od polovine cifre od 97 miliona dinara, koju je opština Bor potrošila na obeštećenja građanima u protekle četiri i po godine, moglo je bez problema da se na human način reši problem pasa.

 

Projekcija troškova rešavanja problema pasa lutalicaTako bi opšina Bor ispoštovala postojeće zakone i drastično smanjila buduće bespotrebne troškove.

 

Izgradnja modernog regionalnog azila za zbrinjavanje pasa lutalica u Kragujevcu, sa veterinarskom ambulantom, kupatilom za životinje i kavezima koji imaju podno grejanje, koštala je 11,3 miliona dinara, a novac su obezbedili grad Kragujevac i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

 

Projekcija troškova, urađena na osnovu svih raspoloživih zvaničnih podataka, predviđa da ukupni troškovi za rešavanje problema pasa lutalica, iznose oko 40 miliona dinara.

 

Procena troškova uključuje izgradnju regionalnog azila, njegove godišnje troškove, program masovne sterilizacije oko 3.500 pasa, vakcinaciju i čipovanje, kao i projekat medijske kampanje za podizanje svesti građana o odgovornom vlasništvu.       (nastaviće se…)

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 2 comments

  1. Ogroman novac je dat ne znam kome sve to odgovara da je tako, da li ima normalna osoba da se vec jednom na tome pocne da radi, samo se to pitam, da li ova lokalna vlast ima savesti i svesti pa potrosili su vise nego Kragujevac sto je izgradio moderni azil pa ovo je strasno, dajte da se vise osvestimo i spasimo te zivotinje koje gladne i zedne hodaju ulicom i od gladi bivaju agresivni i napadaju a ima i ljudi koji ih gadjaju iako zivotinja mirno lezi i ne dira nikoga… Ko moze da izvrsi pritisak na aktuelnu vlast u Boru i da se jednom resi pitanje pasa lutalica koji se pate po ulici…

    Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X