Bor se sprema za dugotrajnu i TEŠKU BORBU PROTIV KORUPCIJE

873 0
BOR, (IST Media, foto: Ivan Mitrović) Antikorupcijski savet u Boru formiran je još u februaru, a grad Bor je prvi u Srbiji koji je o nacrtu antikorupcijskog plana debatovao sa predstavnicima Agencije za borbu protiv korupcije, predstavnikom Poverenika za informacije od javnog značaja, vrhovnim državnim revizorom i Biroom za društvena istraživanja (BIRODI).

Jer, sve lokalne samouprave u Srbiji će morati da usvoje planove za borbu protiv korupcije i naprave tela, i bez toga, što je naglašeno u Poglavlju 23, neće biti ulaska u EU.

Zoran Gavrilović, direktor BIRODI-ja, kaže da je cilj debate u Boru zajedničko sagledavanje „kako isušiti močvaru koja stvara korupciju“.

„Imamo sve zakone i institucije kojima treba da bude sprečena korupcija, ali je očigledno da društveni ambijent u kome korupcija opstaje sprečava primenu zakona. Plan za borbu protiv korupcije ima za zadatak da unapredi integritet institucija na lokalnom nivou kako bi se korupcija zaustavila, da ona ne bude sistem, već samo incident, da korupcija bude nešto što se lako otkriva i lako sakcioniše“, naglašava Gavrilović.

On je podsetio da je BIRODI još 2011. godine započeo sistem borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

Svi na okupu, rezultati se očekuju: S leva, Aleksandar Milikić, Zoran Gavrilović i Zoran Andrejić

Prema njegovim rečima, lokalni plan za borbu protiv korupcije ima 16 oblasti i nastao je kao potreba da se unapredi transparentnost, smanji diskreciono donošenje odluka i poveća odgovornost lokalne samouprave u oblasti javnih nabavki, interne revizije, budžeta, privatno-javnog partnerstva, zaštite uzbunjivača i mogućnosti građana da se žale na rad lokalne samouprave. Biće regulisana i oblast dodeljivanja novca iz budžeta nevladinim organizacijama i medijima.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, rekao je da je bitno stvoriti uslove i pravila ponašanja po kojima će gradska uprava imati odgovornost i obaveze ali i sisteme za kontrolu korupcije na lokalnom nivou.

„Dobro je što od 16 tačaka progarama za borbu protiv korupcije grad Bor već sprovodi pet. Transparentnost u radu je nešto što se u Boru promenilo, ali smo i svesni da ovu borbu moramo da podignemo na viši nivo“, rekao je Milikić.

Koordinator radne grupe za izradu plana i mera za borbu protiv korupcije u Boru Zoran Andrejić, ocenjuje da u gradu ima korupcije, i da je stoga neophodno formirati jedno ovako telo.

„Kod nas se smatra da će neko džakovima da lovi one koji su podložni korupciji i bacati ih u podrume, ali nije u tome stvar. Na nama je vrlo težak zadatak jer moramo da stvorimo sistem kojim će se korupcija iskoreniti, i kako će se plan koji budemo doneli implementirati u stavrnosti.

Današnji učesnici debate su pozdavili spremnost borskih vlasti da prvi u Srbiji učestvuju u ovakvoj debati eminentnih isntitucija, ocenjujući to kao spremnost grada da iskoreni pošast koja guši Srbiji i koja se zove korupcija.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X