EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Bor plaća visoku cenu suficita. Građanima se otima 63 miliona dinara

BOR (S.T. I.M. IST Media) Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, opštinski i gradski budžeti biće umanjeni do najviše četiri odsto, najavio je ministar finansija, Dušan Vujović. Međutim, u ovoj raspodeli najgore je prošla opština Bor, jedina opština u Srbiji čiji će budžet biti umanjen više od predviđenog, odnosno 4,4 procenta (63 miliona dinara).

 

Iz Opštinske uprave kažu da je u planu obraćanje Ministarstvu finansija i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kako bi se ovaj iznos umanjio, odnosno kako opština Bor ne bi bila “oštećena” samo zbog toga što u prvoj polovini godine ima stabilan budžet i suficit od 43 miliona.

 

Bor V mesna zajednica

 

Na najavu Vujovića, opozicija u Boru, skreće pažnju da Vlada Srbije novim zakonom jača centralizaciju, iako ulazak u EU podrazumeva upravo decentralizaciju.

 

„Lokalne samouprave su u EU nosioci suvereniteta, građani odlučuju kako će trošiti novac, i ne može neko ko sedi u Beogradu da odlučuje o tome”, ujedinjeni su u stavu predstavnici opozicije.

 

Pojedini odbornici, međutim, smatraju da je opština nevoljno u suficitu, jer nije potrošen novac za projekte kojima bi Bor napredovao kao opština, ali i da čelnici opštine nisu dovoljno branili grad od ovog, kako neki smatraju “državnog reketa”.

 

dragan markovich dss
Marković: Nejasan suficit uz manjak punjenja budžeta

Odbornik DSS-a, Dragan Marković, recimo, sumnja da je neko iz opštine preko Stalne konferencija gradova i opština štitio interese grada.

 

“Ostaje pitanje, da li je ka Vladi Srbije upućen bilo kakav dopis ili amandman na predloženi Zakon ili da je bilo ko iz vladajuće stranke uticao da se spreči donošenje zakona u kome bi u ovom slučaju Bor bio kratak za preko 63 miliona”, kaže Marković.

 

„Opština je imala prilike da potroši više novca ali to se nije dogodilo. Interesantno u svemu je da se budžet puni manje od planiranog a istovremeno se javlja suficit. To je zato što nije potrošeno ono što je bilo predviđeno. To je ili zbog manjak projekata ili je u pitanju loš rad”, kaže Marković.

 

Petrović: Štedeli smo. eto odakle suficit
Petrović: Štedeli smo. Eto odakle suficit

Predsednik opštine Bor, Živorad Petović, međutim, ističe da Bor ima budžetsko ostvarenje od 41 procenat i suficit od 43 miliona dinara zahvaljujući štednji  i racionalnoj potrošnji, najpre u samoj Opštinskoj upravi.

 

Rashodi za zaposlene, odnosno plate, dodaci i dnevnice, u 2014. godini iznosili su skoro 217 miliona dinara, dok su u 2016. godini manji za 40 miliona. I subvencije su u poslednje dve godine umanjene za 51 milion dinara. Štedelo se svuda, osim za socijalna davanja, porodilje, stipendije i slično, koja su u odnosu na 2014. godinu uvećana za 61 procenat,” istakao je Petrović.

 

Odbornik Vlaške narodne stranke (VNS) Predrag Balašević, sumnja da će sa smanjenjem transfera opština Bor uspeti da održi stabilnost budžeta.

 

„Voleo bih da budem demantovan, ali s obzirom na stanje u našem javnom sketoru i privredi ne piše nam se dobro“, smatra Balašević.

 

Ministar finansija, Dušan Vujović izjavio je da će izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti favorizovane one opštine koje dobro rade, dok će „loši đaci” snositi posledice svog rada.

 

„Na to smo obavezni i prema sebi, ali i prema dogovoru koji imamo sa Međunarodnim monetarnim fondom”, rekao je Vujović. On je najavio i da će do kraja 2016. biti donet i poseban zakon o platama na lokalnom nivou dodajući da je već formirana radna grupa koja priprema taj zakonski akt. Vujović je naglasio da programsko budžetiranje podrazumeva veću transparentnost i smanjivanje korupcije.

 

U slučaju Bora, Vujović je demantovao sam sebe.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Najbolji student rudarskog fakulteta došao u Bor. Kaže da odgovorno rudarstvo ima perspektivu

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji posetio dve kompanije iz sastava Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X