Bor odustao od LED rasvete zbog cene. Drugi su to uradili i besplatno

1456 0

BOR (IST Media, S.T.) Lokalna vlast u Boru odustala je u avgustu od uvođenja LED rasvete u glavnoj gradskoj saobraćajnici zbog visokih troškova, ali primeri drugih opština pokazuju da je to moguće učiniti po deset puta nižoj ceni od one koja se prikazivala javnosti kroz javnu nabavku, pa čak i bespaltno. Uz ogromne uštede.

 

Iako su četiri trake glavne borske saobraćajnice u ulici Moše Pijade tokom noći godinama unazad nebezbedne i za pešake i za saobraćaj, iako put prolazi kraj čak četiri osnovne škole, rukovodstvo opštine Bor odustalo je od uvođenja rasvete, za koju je iz budžeta trebalo izdvojiti čak 500 miliona dinara!

 

Opravdanje za povlačenje javne nabavke za zamenu sadašnje rasvete novom, kroz javno-privatno partnerstvo, bilo je u tome da bi takva investicija suviše opteretila opštinsku kasu. Što i nije daleko od istine, s obzirom na krajnje diskutabilnu cenu koja upućuje na zaključak da je neko nameravao da se “debelo ugradi”.

 

Da li možete ovako zamisliti ulicu Moše Pijade? (Photo:ghgroups)

 

Podsećamo da je LED rasveta je u svetu već široko primenljiva, njome se štede velike količine električne energije, a lakše je i održavanje.

 

Ono što je ovih dana u centru pažnje kada je reč o postavljanju LED-a, predstavljaju primeri drugih opština čiji je budžet sličan, ili čak znatno manji od budžeta opštine Bor.

 

Prema pisanju portala Balkan Green Energy, a prenosi portal Beogradska otvorena škola, ovog meseca je lokalna samouprava u Petrovcu na Mlavi odlučila da ekonomičnije troši električnu energiju i osavremeni javno osvetljenje uvodjenjem LED rasvete, zbog čega je uprava tog mesta sklopila ugovor o javno-privatnom partnerestvu (JPP) sa dve firme koje će izvesti taj posao.

 

Predsednik ove opštine, Duško Nedinić, potpisao je ugovor sa firmama Esco Elios i GGE Esco kojim se obezbedjene usluga rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja dela javnog osvetljenja u gradu. Prema ugovoru obaveza lokalne samouprave je da nastavi da plaća isti iznos kao i do sada za utrošak energije koji nastaje radom javne rasvete, dok je privatni partner svoj interes za postavljanje LED rasvete našao u razlici u ceni koja bi se ostvarila uštedom energije.

 

Nenadić ističe da Petrovac na Mlavi taj projekat ne košta ništa, navodeći da će osim ušteda i zdrаvstvenog benefita, LED rasveta doprineti i lepšem izgledu grada.

 

Ugovorom je predviđeno da Petrovac na Mlavi u oktobru dobije LED osvetljenje sa tehnologijom najmodernije generacije marke Filips. Zamena postojećih živinih svetiljki javne rasvete predviđena je u ulicama, parkovima i na drugim javnim površinama u gradu, a od naredne godine isti radovi se planiraju i u svim selima opštine.

 

 

Po isteku ugovorenog roka od 15 godina, Petrovcu na Mlavi pripala bi ta javna rasveta čime bi automatski bili smanjeni i troškovi za njeno korišćenje. Do tada bi privatnom partneru osim građevinskih radova, bilo povereno i upravljanje samim sistemom.

 

Opštinu Prijepolje će postupak zamene 2.700 uličnih svetiljki do kraja godine koštati svega  59,5 miliona dinara bez PDV, odnosno, deset puta manje nego što je to bilo predviđeno u Boru!

 

Ugovor o nabavci i montaži LED svetiljki i opreme u Prijepolju potpisan je 15. avgusta, a posao zamene poveren je firmama Javna raszvetljava iz Ljubljane, Minel-Schreder iz Beograda i Elektrovolt iz Valjeva.

 

Direktor prodaje u kompaniji Minel-Schreder Nenad Plazinčić rekao je za Balkan Green Energy da će zahvaljujući ESCO modelu, sredstva koja su u budžetu planirana za održavanje stare rasvete i utrošak električne energije, sada moći da se iskoriste za optlatu koja će biti realizovana u 36 mesečne rate. On je reko da će troškovi održavanja biti smanjeni za 70 odsto posle ugradnje nove rasvete!

 

Još je interesantniji primer grada Kruševac, gde će se bez dinara iz budžeta sprovesti najveći projekat osvetljenja na Balkanu po broju zamenjenih svetiljki, i najvećem javno-privatnom partnerstvu za energetsku efikasnost u Srbiji do sada.

 

Ugovor su potpisali gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, GGE i tehnički partner Elios. Projekat predviđa potpunu obnovu javne rasvete u 99 naselja u kruševačkoj opštini, uključujući zamenu 12.545 starih neefikasnih svetiljki sa 12.545 Phillips i Schreder LED svetiljki.

 

GGE će takođe zameniti zastarele sisteme za uključivanje i isključivanje sistema javnog osvetljenja u svih 330 podstanica u opštini. Novi sistem će biti automatizovan i regulisan pomoću astronomskog sata prilagođenog uslovima u Kruševcu, što omogućava optimalnu uštedu energije, kao i potrebnih 4.000 radnih sati godišnje.

Predstavnici GGE i Kruševca slažu se da JPP predstavlja efikasan model za opštine koje žele da obnove infrastrukturu.

 

“Najvažnija poruka koju ovaj projekat šalje jeste da je sve ovo postignuto bez bilo kakvih izdvajanja iz gradskog budžeta, te da će i posle otplate investicije privatnom partneru i troška za struju, u gradskom budžetu ostajati više novca nego pre rekonstrukcije”, rekla je Ankica Barbulov, direktorka firme GGE za Srbiju.

 

“Kruševac je sjajan primer da svaka od naših opština u svojim zastarelim sistemima rasvete krije ogroman potencijal za nove investicije i da nema izgovora da nastavimo da trošimo neopravdane količine energije. Manjak sredstava u budžetu više nije prepreka, jer se investicije otplaćuju iz ušteda koje nova LED tehnologija kreira, a postoje privatni partneri zainteresovani za takva ulaganja”, dodala je ona.

 

Balkan Green Energy podseća da je uz pomoć JPP, LED rasveta već dostupna od 2010. godine u Beogradu, Novom Sadu i Novom Bečeju, ali i u manjim mestima poput Žablja, Ade, Đurđeva, Gospodinaca, Čuruga, Topole.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X