Bor kao inspiracija – Izložba fotografija "0 km"

326 0

U Narodnoj biblioteci u Boru, sinoć je otvorena izložba pod nazivom „0 Km“ koja predstavlja mozaik fotografija tri autora koji su svojim ličnim pristupom kroz objektiv predstavili ovaj grad.

 

Jedan od autora izložbe, francuski fotograf-reporter Here Dez, svojim fotografijama dokumentuje promene urbanih prejzaža i socijalnih veza stvorenih od strane stanovnika Bora .

 

– Oduševljen ovim gradom kaže -, nije krio Dez. -Rođen iz pobednićkog kapitalizma sa Vajfertom i francuskim invenstitorima, zatim istican kao primer trijumfalnog socijalizma Jugoslavije i napušten kada se sve srušilo, Bor sabira sve radosti i patnje koje je Evropa upoznala od početka dvadeseteg veka. Tranzicija koja i dalje vlada u Boru je meni jako interesantna.

 

Dez primećuje da je Bor oduvek bio jako interesantan fotografima za slikanje.

 

– Mnogi fotografi su se ovde smenjivali, što se može videti u bogatoj zbirci koju biblioteka poseduje. Ja sam ovde četvrti put, a fotografije su rad mojih prethodnih poseta-, rekao nam je on.

 

I Vlada Radenović kaže da su i njegove fotografije rezultat višegodišnjeg rada.

 

– Ovaj projekat zahteva mnogo rada i truda. Ja sam slikao detalje grada uglavnom na putu od kuće do posla – otkriva Vlada.

 

Marija Janković iz Beograda svoju kolekciju fotografija napravila je još 2004. godine prilikom svoje prve posete Boru.

 

– Ono što sam zatekla kad sam došla bilo je jako depresivno. Sve se raspadalo u tom trenutku. Sada vidim da se sve samo zavrtelo, stanje u gradu se mnogo popravilo, ali ove fotogravije predstavljaju moj tadašnji utisak – rekla nam je Maja.

 

Na njenim slikama se može videti industrija koja umire, urušeni objekti, kao i stare zgrade u gradu, a sve su rađene u crno-beloj tehnici.

 

[nggallery id=19]

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X