Bor iz Nemačke dobio najmoderniju mobilnu opremu za sterilizaciju pasa

652 0
BOR, (IST Media) Javnom komunalnom preduzeću „3. oktobar“ danas je uručena mobilna ambulanta za sterilisanje i vakcinaciju pasa i mačaka, čime će se u značajnoj meri doprineti rešavaju ogromnog problema sa kojima se grad Bor suočava.

Ovo vozilo vredno 30.000 evra donirala je međunarodna nevladina organizacija ETN.

Aleksandar Gajić, menadžer zoohigijenske službe JKP „3. oktobar“, napominje i da je ETN donirala dodatnih 8.000 evra u drugoj opremi kao što su ultrazvuk, najmodernije sprave za imobilizaciju pasa, hiruške instrumente, klima uređaj, garderobu, ali i gasni pištolj za uspavljivanje na velikoj daljini kako bi se lakše došlo do udaljene životinje van grada.

Prema njegovim rečima, novom opremom će se zaustaviti žarište velikog priliva pasa i mačaka, a to su seoska i prigradska naselja. Sterilisaće se ne samo psi lutalice, već i vlasnički psi.

mobilni sterilizator, psi lutalice
Vozilo će najviše obilaziti seoska i prigradska naselja

Benefit za građane je u tome što će usluge sterilizacije pasa biti potpuno besplatne. Obići ćemo svakog vlasnika u selu, uzeti životinuju, sterilisati i vratiti je. Napraviće se i baza podataka vlasnika i životinja, kako bismo imali potpunu evidenciju o tome i pratili situaciju, kaže Gajić.

On napominje da ETN nemerava da ostane u Srbiji najmanje dve godine, a još je značajnije to što da postoje izgledi da Bor bude predstavništvo za zapadni Balkan.

Posebno zadovoljstvo zbog ove donacije izrazilo je Udruženje za zaštitu životinja Borske šape, koje volonterski više godina pokušava da se na human način izbori sa problemima napuštenih pasa.

psi lutalice
Svakodnevna scena u Boru

Presrećni smo da najavimo kampanju sterilizacija i kastracija u Boru, srećni smo da započnemo jedan jedinstveni projekat u Srbiji. Kampanja će imati veliki edukativni karakter jer će se uticati na savest stanovništva o uzroku problema napuštenih pasa, kaže za IST Media Marija Samardžić iz Borskih šapa.

Ona podseća da je od početka saradnje sa lokalnom samoupravom 2016. godine do sada sterilisano oko 2500 životinja.

Nažalost, još uvek se svakodnevno izbacuju novi psi i štenci. Uz pomoć mobilne ambulante moći ćemo ciljano ući u koren problema i temeljito suzbiti dalje širenje populacije napuštenih životina, kažu u ovom udruženju, koje se posebno zahvalilo izvesnoj Nadine, jer se ‘neumorno založila’ kako bi došlo do realizacije ovog velikog i značajnog projekta.

Iz Borskih šapa naglašavaju da će redovno pratiti i obaveštavati Borane o rezultatima rada mobilne ambulante.

Značajno je i to što je u planu izgradnja modernog prihvatilišta i azila za pse, a donacije su već u najavi.

Od 2012. do 2017. godine iz budžeta Bora za odštetu građanima od ujeda pasa lutalica isplaćeno je 100 miliona dinara. U 2017. izdvojeno je 50, a 2018. godine čak 90 miliona dinara.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X