(BOR) 14.11. Biblioteka – Smrt na Kosovu polju

255 0

BOR, (IST Media) – U ponedeljak 14. novembra, u 18 sati, politički antropolog, osnivač i urednik  „Biblioteke XX vek“, dr Ivan Čolović predstaviće u Narodnoj biblioteci Bor svoju novu knjigu Smrt na Kosovu polju: istorija kosovskog mita, koja se bavi istorijom pisanja i upotrebe različitih narativa – u obliku svedočanstava, pisama, izveštaja, letopisa, rodoslova, istorijskih, književnoumetničkih i drugih tekstova – koji oblikuju i nude, ili nameću, svoje, tokom istorije sve brojnije verzije bitke na Kosovu 1389, uslova pod kojima se odigrala, neposrednih povoda, ključnih aktera i njihovih motiva, odnosno karaktera itd.

 

colovic

 

Analizirajući bogat korpus tekstova u kojima se sećanje na ovu bitku oživljava ili promoviše, Čolović posebno analizira motive i ciljeve autora ovih verzija, pojedinaca i/ili kolektiva, istorijske okolnosti koje prate njihove evokacije, njihovu potrebu da svoju verziju boja na Kosovu polju i njoj pripisane po(r)uke obznane i njihovu upotrebu ovog istorijskog događaja u sopstvenoj savremenosti.

 

Pritom, Čolović ne uzima u obzir samo uloge koje je (pod)sećanje na Kosovski boj i taj davni Vidovdan igralo ili i dalje igre u političkom i/ili verskom životu Srba, već se bavi i (re)vizijama bitke na Kosovu kod drugih, pre svega balkanskih naroda.

 

Čolovićeva pedantna, temeljna, ali i vrlo zanimljiva studija, nadovezujući se na istraživanja brojnih domaćih i stranih istoričara, folklorista, istoričara književnosti i umetnosti, antropologa i drugih stručnjaka, razotkriva mnogobrojna značenja, često i nesaglasna ili protivurečna, i brojne divergentne ideološke funkcije i političke poruke koje su se, tokom više od šest vekova prepričavanja, preispitivanja i preispisivanja, tumačenja, (zlo)upotrebe…, vezale za kosovski boj i predstave o njemu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

WebDan 2016 u Boru (Najava)

Piše - 11. May 2016. 0
BOR (IST Media) WebDan 2016, biće održan u subotu, 14. maja, u hotelu Albo sa početkom u 10 časova. Besplatna…

有用信息 – 延长交通暂停通知

Piše - 6. June 2019. 0
由于博尔市于2019年6月4日举办传统的《毕业舞会》活动,晚上10点至11点钟将执行延长交通暂停Mose Pijade街从Zeleni Bulevar和Generala Pavla Ilica 街的路口到和Boska Buhe街的路口。 这段时间内公共汽车将驾驶往Generala Pavla Ilica街的部分从环形路口到3. Oktobar街的路口,以及3. Oktobar街的一部分和Boska Buhe街的一部分。   Sadržaj sa sajta može se preneti…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X