Društvo

Bolnica dobila dva skenera i digitalna rentgena. Brži rezultati, manje čekanja i zračenja

radiologija oprema bolnica bor

 

U Opštoj bolnici u Boru dopremljena je najsavremenija oprema kojom će se unaprediti Odeljenje za radiologiju, a osim što će rezultati sa mernih aparata biti precizniji, za pacijente je važno što će biti manje zračenja, ali i čekanja na pregled.

Oprema se sastoji od dva skenera i digitalna rentgena kao i aparata za ultrazvuk, a u rad će, prema rečima dr Ane Golubović Spasojević, specijaliste radiologije i v.d. direktora bolnice, biti pušteni uskoro, nakon završetka renoviranja prostorija i obuke osoblja.

Budući da je reč o skenerima najnovije generacije, preduslov za njihovo postavljanje je i adaptacija i prilagođavanje prostora koje je uveliko u toku, kao i radnog okruženja za samo osoblje, kaže dr Golubović Spasojević.

radiologija oprema bolnica bor

Kako objašnjava, osnovna prednost ovakvih digitalnih dijagnostičkih sistema je, pored brzine i kvaliteta slike, i znatno smanjenje doze zračenja. Slika na monitoru je raspoloživa odmah, te se eventualne korekcije (poput ugla projekcije) mogu momentalno ispraviti.

Digitalni format omogućava i naknadnu kompjutersku obradu (izoštravanje, uvećavanje, merenje…) čime se postižu izuzetne mogućnosti bržeg i pouzdanijeg dijagnostikovanja.

radiologija oprema bolnica bor

Slika može da se snimi, arhivira i da se prosleđuje na udaljene lokacije – tzv. “telemedicina”. Takav zapis ostaje trajno za razliku od klasičnog RTG snimka čija dijagnostička vrednost opada i nakon dve, tri godine, postaje dijagnostički neprihvatljiv.

Novi CT aparati, koji će vrlo brzo biti na raspolaganju pacijentima, poseduju programe koji, pored dosadašnje dijagnostike, omogućavaju i širenje spektra usluga.

Ono što je zasigurno za pacijente veoma značajno jeste mogućnost vremenskog skraćenja pregleda, kao i smanjenje doze zračenja prilikom snimanja na ovim CT aparatima, a i lista čekanja na ovaj pregled će biti smanjena s obzirom da su u pitanju aparati najnovije generacije.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

KONAČNO: Bolnica u Majdanpeku dobila uređaj za sterilisanje hirurških instrumenata i opreme

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X