DruštvoTema danaНекатегоризовано

Birokratija stopira neophodno asfaltiranje ulica u Boru

BOR (IST Media, Ivana Milovanović, S.T.) Asfaltiranje gradskih ulica u nekoliko borskih naselja kasni, a razlog tome je žalba jednog od ponuđača na tenderu za obavljanje ovog posla, i nerazumno odugovlačenje odluke Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

 

Za asflatiranje pojedinih ulica u naseljima Metalurg, Starom i Novom Selištu i u Slatinskom naselju, rebalansom budžeta je izdvojeno 54 miliona dinara, radovi su trebali da budu u punom jeku, međutim, nakon raspisivanja javne nabavke, jedan od ponuđača uložio je žalbu Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i postupak je obustavljen do donošenja odluke.

 

staro-selisste-udarne-rupe-013Putevi na Starom selištu čekaju bolje dane

 

Odluka Komisije, međutim, još uvek nije doneta, iako su odavno probijeni rokovi za to.

 

Aničić: Komisiju za žalbe zovemo uzalud
Aničić: Komisiju za žalbe zovemo uzalud

Verica Aničić, direktorka Direkcije za izgradnju Bora, preduzeća koje je raspisalo javnu nabavku, objašnjava za IST Media da zapravo nijedan od dva ponuđača (PZP Zaječar-Strabag i Evrotrgovina) nisu ispunili uslove iz konkursa. Kada je planirano “obaranje” javne nabavke i raspisivanje nove, PZP-Strabag, koji je bio 10 miliona dinara skuplji od Evrotrgovine, uputio je žalbu Komisiji za zaštitu prava ponuđača.

 

“Strabag je žalbu uputio u zakonskom roku od 8 dana (8. avgusta). Komisija je morala da u roku od 20 dana odgovori na žalbu, ali se to još uvek iz nekog razloga nije desilo”, kaže Verica Aničić.

 

Predsednik opštine Bor, Živorad Petrović rekao je za IST Media da će, ukoliko Komisija ne donese odluku do 10. oktobra, javna nabavka biti poništena i ponovo raspisana na proleće, jer se tokom zime ne može raditi na asfaltiranju.

 

“Čekamo odluku Komisije i do sada smo ih zvali više puta i tražili odgovor zbog čega se odugovlači sa odlukom. Međutim ta je komisija očigledno inertna. Asfalitranje ulica ne možemo da radimo po kiši i snegu jer je najpovoljnije vreme od jula do septembra, eventualno polovine oktobra”, ističe Petrović.

 

staro-selise-_put010Zbog ovakvih puteva majstori za reglažu trapa trljaju ruke

 

Prema saznanjima IST Media, reč je o žalbi firme Strabag, koja je do sada u više navrata asfaltirala ulice u opštini Bor, uz česte primedbe opštinskog rukovodstva. Podsetimo se da je Strabag bio u obavezi da preasfaltira ulicu 3. oktobar, jer je posao urađen nekvalitetno.

 

Na zvaničnom sajtu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki stoji da je komisija dužna da o zahtevu za zaštitu prava odluči rešenjem u roku od 20 dana od dana prijema kompletne dokumentacije potrebne za utvrđivanje činjeničnog stanja i odlučivanje. Izuzetno se, u naročito opravdanim slučajevima, rok može produžiti za 15 dana, o čemu se uz obrazloženje produženja roka obaveštavaju podnosilac zahteva i naručilac.

 

Međutim, iako su rokovi prekoračeni, odluke Komisije još uvek nema. Komsija nije odgovorila ni na pitanja koja je uputila IST Media, a koja se odnose na razloge nedonošenja odluke o ovom slučaju koji je od izuzetnog značaja za opštinu Bor.

 

I predsednik opštine Bor, Živorad Petrović istakao je da je ovo asfaltiranje značajna investicija, s obzirom na to da se ulice u pojedinim naseljima nisu asfaltirale od kada ta naselja postoje.

 

“Uilice u ovim naseljima su u izuzetno lošem stanju. U Metalurgu se nije asfaltiralo ništa od kada je to naselje napravljeno. Godinama se u celom gradu radilo samo krpljenje udarnih rupa. Zbog toga smo rebalansom opredelili sredstva i ulice koje će biti asfaltirane poptupno novim slojem asfalta”, istakao je Petrović.

 

Tekst se može preuzeti poštujući USLOVE KORIŠĆENJA sajta IST MEDIA

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Saobraćaj pripada osobama sa invaliditetom

Ist Media

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X