Naslovi.netSrbijaНекатегоризовано

BIRODI: Uključiti OCD u formulisanju platformi za pregovore oko Kosova

Biro za društvena istraživanja zahteva da se u proces formulisanja platforme za pregovore oko Kosova pored „moćnih“, „svetih“ i podobnih uključi i civilno društvo, kao i da se pokrene širi dijalog svih društvenih aktera o svim bitnim aspektima i sadržajima „platformi“ za pregovore.

 

“U Srbiji se mora prestati sa praksom da se o bitnim društvenim izazovima donose oktorisana rešenja za šta je primer Ustav iz 2006. godine. Sazrevanje jednog društva na putu razvoja demokratske javnosti i institucija se postiže kroz participativno donošenje odluka o svim, a posebno najvećim društvenim problemima i pitanjima. Odustvo učešća građanstva u ovakvim procesima legitimiše nedemokratski karater političkom sistema, a usvojena rešenja čini neodrživim”, saopštio je Birodi.

 

BIRODI

Biro za društvena istraživanja poziva autore autkelne platforme za pregovore oko Kosovo, ali i autore svih drugih „platformi“ da javno obznane principe na kojima se ovaj dokument pravi, da ih predstavi putem javnih medijskih servisa i organizuje javnu raspravu/debatu širom Srbije o ciljevima i sadržaju ovog dokumenta.

 

Takođe, Biro za društvena istraživanja poziva organizacije civilnog društva da se pored zagovaranja javnih rasprava kao modela uključe i izvrše pritisak u pravcu uključivanja civilnog društva ne samo u definisanje prioriteta već i u moguće pozitivne doprinose u napredovanju započetih pregovora.

 

Biro za društvena istraživanje je spreman da u okviru svog polja delovanja pruži svoj doprinos na način što će javno poznate ciljeve i sadržaj pretvoriti u istraživački instrument i sprovesti istraživanje koje bi svojom formom bilo u funkciji javne rasprave, kao i analizirati konkretne sporazume i mere sa stanovišta korupcije/antikorupcije.

 

Direktor Biroa za društvena istraživanja BIRODI Pavle Dimitrijević

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Beživotno telo Boranke izvučeno iz Borskog jezera

Ist Media

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Austrijski mediji o nestanku Danke Ilić. MUP apelovao na medije da ne pozivaju policijce koji rade na ovom slučaju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X