Beograđanin nastradao penjući smer na Stolu

708 0

BOR, (Ist Media) Alpinista Petar Berilazić (57), poginuo je juče oko 17 sati nakon pada sa stene na planini Stol kod Bora.

 

stol1_mesto_odakle_je_pao_alpinista

Mesto odakle je pao alpinista

 

Prema našim saznanjima, ovaj alpinista, koji navodno živi u Australiji, pao je sa visine od oko 30 metara pokušavajući da popne jedan od smerova na ovoj planini.

 

Berilazic je osvajao i jedn od najtežih vrhova na svetu - El Capitan u Amrici
Berilazic je osvajao i jedn od najtežih vrhova na svetu – El Capitan u Amrici (foto:Linkedin)

Na mesto tragedije, juče oko 17 sati je nakon poziva izašla Gorska služba spasavanja, vatrogasci, policija i lekari, koji su samo mogli da konstatuju smrt.

 

“Zbog nepristupačnog terena bila je prava agonija spustiti nesrećnog alpinistu do podnožja. Svi smo bili jako potreseni”, rekao je naš izvor.

 

U to vreme na Stolu je boravila i grupa sportista iz Alpinističkog odseka Beograd, koji su juče bili u šoku. Niko nije video šta se zapravo dogodilo.

 

Kako smo saznali, Berilazić je na Stolu bio nekoliko dana, a poginuo je u nameri da osvoji smer desno od čuvene “jaruge” čija je ocena 5-, i koja za iskusnog penjača nije naročito veliki izazov.

 

“Reč je o iskusnom alpinisti koji je na sebi imao vrhunsku opremu. Saznali smo da je četiri dana bio u steni u kojoj je i spavao. Očigledno je bio u dobroj formi, i još nam nije jasno kako je nastradao”, rekao je naš izvor.

 

Iskusni borski alpinista Rober Mišić kaže da se u ovo vreme izbegava penjanje tih smerova, jer se nalaze u senci, stena je vlažna i vrlo opasna. Do pre nekoliko dana, bila je i pod snegom.

 

Jedan od smerova na Stolu
Jedan od smerova na Stolu

 

“Dovoljna je mala neopreznost pa da se penjanje završi tragično”, rekao nam je on

 

U toku je istraga a danas će biti obavljena obdukcija.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. Vojislav Djuric |

    Jako me je potresla i rastuzila vest o smrti mog druga sa kojim sam bio u istom razredu i odeljenju Pete beogradske gimnazije. Ne mogu da verujem da ga necu vise videti. Mnogo ce mi nedostajati. Vojislav Djuric Beograd

    Odgovori

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X