BELEŽNICA br. 36 izašla iz štampe. A u njoj – Gluve cipele

172 0

U 36. broju Beležnice objavljeni su vizuelni i tekstualni deo rada / performansa “Gluve cipele” Vladana Jeremića i Rene Redle, umetnika-aktivista iz Beograda, kao i fotografije izvođenja ovog  rada u Palermu i Bitolju.

Kao način i sredstvo kritike ideologije direktnih stranih investicija, “Gluve cipele” su i omaž nedavno preminulom filozofu i aktivisti Ivanu Radenkoviću (Bor, 1977- Novi Sad, 2018), koji se nekoliko godina bavio ovom temom u kontekstu srpske politike, ekonomije i ideologije, objavivši kako knjigu Strane direktne investicije u Srbiji, tako i niz članaka o pojedinim posledicama i efektima te pojave na rad(ništvo), privredu i sl.

O životu i radu Ivana Radenkovića, čitaoci 36. Beležnice mogu se detaljnije obavestiti iz teksta “Čovek na horizontu istorije” sociologa Milana Rakite, kao i iz bibliografije koju je priredila Violeta Stojmenović.

U časopisu je, takođe, objavljen i tekst pod nazivom “Muzika, tržište i radnička klasa” Ivana Radenkovića, originalno pisan za mađarski časopis Ex Symposion.

Pored ovih i drugih stručnih odnosno tekstova vezanih za zavičajnu građu, u Beležnici su objavljeni i intervju Ane Janković sa Darkom Tuševljakovićem, autorom romana Jaz, za koji je dobio Evropsku nagradu za književnost, i izbor iz poezije mladog borskog pesnika, gimnazijalca-maturanta Dušana Mitića.

Zainteresovani sugrađani besplatan primerak Beležnice mogu dobiti u biblioteci, dok je onlajn verzija dostupna na sajtu NB Bor.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X