BELEŽNICA br. 36 izašla iz štampe. A u njoj – Gluve cipele

210 0

U 36. broju Beležnice objavljeni su vizuelni i tekstualni deo rada / performansa “Gluve cipele” Vladana Jeremića i Rene Redle, umetnika-aktivista iz Beograda, kao i fotografije izvođenja ovog  rada u Palermu i Bitolju.

Kao način i sredstvo kritike ideologije direktnih stranih investicija, “Gluve cipele” su i omaž nedavno preminulom filozofu i aktivisti Ivanu Radenkoviću (Bor, 1977- Novi Sad, 2018), koji se nekoliko godina bavio ovom temom u kontekstu srpske politike, ekonomije i ideologije, objavivši kako knjigu Strane direktne investicije u Srbiji, tako i niz članaka o pojedinim posledicama i efektima te pojave na rad(ništvo), privredu i sl.

O životu i radu Ivana Radenkovića, čitaoci 36. Beležnice mogu se detaljnije obavestiti iz teksta “Čovek na horizontu istorije” sociologa Milana Rakite, kao i iz bibliografije koju je priredila Violeta Stojmenović.

U časopisu je, takođe, objavljen i tekst pod nazivom “Muzika, tržište i radnička klasa” Ivana Radenkovića, originalno pisan za mađarski časopis Ex Symposion.

Pored ovih i drugih stručnih odnosno tekstova vezanih za zavičajnu građu, u Beležnici su objavljeni i intervju Ane Janković sa Darkom Tuševljakovićem, autorom romana Jaz, za koji je dobio Evropsku nagradu za književnost, i izbor iz poezije mladog borskog pesnika, gimnazijalca-maturanta Dušana Mitića.

Zainteresovani sugrađani besplatan primerak Beležnice mogu dobiti u biblioteci, dok je onlajn verzija dostupna na sajtu NB Bor.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X