Bebironče: Ukidanje povrata PDV-a za bebe udar na najsiromašnije

391 0

SRBIJA (IST Media, Beta) Od 1. januara iduće godine, roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, ali će zato biti povećan roditeljski dodatak, pišu današnje Večernje novosti. Milovan Matović, predsednik Udruženja roditelja “Bebironče” iz Bora, komentariše da će ova mera najviše pogoditi roditelje sa najnižim primanjima.

 

“Uspeli smo da se 2012. godine izborimo za ukidanje PDV-a na hranu i opremu za bebe, a sada je došlo do toga da oni ukidaju ukidanje PDV-a. Povećanjem roditeljskog dodatka, neće uspeti da nadoknade novac koji su roditelji ostvarivali povratom PDV-a i koji je mesečno iznosio i do 10.000 dinara. Strašno, ovo je udar na najsiromašnije”, rekao je Matović za IST Media.

 

Pravo na povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe može se ostvariti do ukupnog iznosa od 73.847 dinara za bebu starosti do dve godine.

 

bebe

 

Sa druge strane, roditeljski dodatak za prvorođeno dete iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto rođeno dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192,75 dinara, za treće 11.146,44, a za četvrto 14.861,77 dinara.

 

Ukidanje povrata PDV-a za bebe samo je jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove međunarodne institucije.

 

“Da bi se smanjio teret poreske administracije kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečiju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom”, stoji u srpskom pismu o namerama MMF-u, prenose Novosti.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X