Bebe umrle zbog nedostatka inkubatora koji četiri godine čekaju carinu

1372 0

BOR, Dva inkubatora (od kojih jedan mobilni), koje je u septembru 2012. godine borskom porodilištu donirao moto-klub “Rolling Wheels iz Berlina”, već četiri godine skupljaju prašinu u carinskom magacinu u Boru čekajući da budu ocarinjeni, saznaje IST Media.

 

Godinu dana nakon donacije, u roku od mesec dana u borskom porodilištu od četiri prevremeno rođene bebe koje su do Beograda morale biti prevezene običnim ambulantnim kolima, jer nije bilo mobilnih inkubatora, tri su umrle. 

 

incubators_foto_greetlanenews-comfoto: greetlanenews.com

 

U borskoj bolnici su tada potvrdili da je njihov pokretni inkubator u kvaru, što je izazvalo ogorčenje roditelja koji smatraju da bi bebe preživele da su adekvatno transportovane.

 

Aktivisti borskog ogranka kluba “Rolling Wheels“, kažu da su po dobijanju donacije bili suočeni sa šetnjama od jednog do drugog, te da su u privatnoj špediciji bili dobre volje da im robu drže bez ležarine koja bi do sada verovatno premašila vrednost inkubatora, a ona iznosi oko 10.000 evra.

 

Inkubatori su dobijeni na donatorskoj večeri koja je za Bor priređena u Berlinu.

 

„Bili smo presrećni kada su nam prijatelji doneli inkubatore marke  „Dreager“.  Međutim, već na startu smo naišli na barijeru. U borskoj bolnici su nam naznačili da oni koriste isključivo inkubatore marke „Dreager“. Kada smo rekli da posedujemo baš te, odgovoreno nam je da je potrebna upotrebna dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS)”, kažu u Rolling Wheelsu.

 

Novi direktor borske bolnice  Igor Maljković, misli da je problem nastao što u to vreme bolnica nije uspela da dobije dozvolu ALMIS-a, a prethodno je bila potrebna i dozvola firme „Dreager“.

 

„Tadašnji direktor Dragan Stojadinović je znao da su inkubatori praktično na granici, i tada je to moglo i da se reši, kaže Maljković.

 

Stojadinović, međutim, kaže da je trebalo da donatori odrade celu papirologiju.

 

foto by Dreager
foto by Dreager

“Do nas nikada ovaj predmet nije ušao u razmatranje, već smo o njemu samo pričali neformalno. Mi u ovom slučaju ništa nismo mogli da uradimo, zaista ne znam kako se to završilo. Novi inkubatori koje smo primili preko ministarstva nisu bili razlog da ne uzmemo i donaciju”, rekao je bivši čelnik Zdravstvenog centra u Boru.

 

I ALMIS i Dreger poriču da je do njih došao bilo kakav zahtev za odobrenje korišćenja ovih uređaja i tvrde da takve predmete odgovorno i brzo uzimaju u razmatranje.

 

“Nikada nam iz Agencije nije stiglo obaveštenje da su u Bor došli inkubatori. Naša praksa je da odobravamo upotrebu novih dreger uređaja koje je moguće servisirati, ali, što se tiče ove donacije, o tome ne znamo ništa”, kažu u Dregeru, i napominju da će se založiti da ova donacija bude pozitivno rešena onog momenta kada dobiju potrebna dokumenta.

 

I Pavle Zelić, iz Agencije za lekove i medicinskih sredstava, kaže da se ALMIS-u niko nije obratio za odobrenje kako bi se uradile administrativne procedure za uvoz, koje se, u slučaju donacija, vrlo brzo rešavaju i uzimaju vrlo ozbiljno.

 

“Proveravali smo naše baze podataka i nismo pronašli zahtev da se odobri uvoz “Dreger” inkubatora. Mi svaki takav predmet uzimamo kao prioritet jer znamo koliko su ti uređaji neophodni i koliko je teško skupiti sredstva za medicinske uređaje”, rekao je Zelić IST Mediji.

 

On napominje da postoje dva modela uvoza ovakve robe. Prvi, je da je medicinsko sredstvo neregistrovano, odnosno da ne postoji na tržištu Srbije. U tom slučaju procedura podrazumeva potrebnu dokumentaciju kojom se garantuje kvalitet.

 

Druga procedura je u slučaju kada je marka registrovana u Srbiji, kao što je slučaj sa “Dregerom”.  U tom slučaju, firma koja plasira to medicinsko sredstvo treba da se saglasi”, napominje on.

 

Nakon nesrećnih iskoda sa bebama, Stojadinović je kupio, kako kaže, posredstvom Ministarstva zdravlja, dva nova inkubatora.

 

Međutim, Maljković tvrdi da je inkubatore platilo tek novo rukovodstvo bolnice i da je to koštalo oko milion dinara.

 

U Dregeru ponavljaju da će se založiti da se ova donacija stavi u funkciju, ali tek kada o njoj dobiju dokumentaciju, koju poseduje borski moto-klub.

 

 

Bitka za bebe ima svoja pravila

Borski motoristi kažu da su povodom doniranih inkubatora i ubrzanja procedure kontaktirali Fondaciju B92 „Bitka za bebe“, ali da ih je odgovor iznenadio.

 

„Odgovorili su nam da je praksa fondacije da se njima uplati novac, kojim kasnije kupuju opremu i uručuju je kao donaciju. Rekli su nam da je za stabilni inkubator potrebno uplatiti oko 12.000 evra, iako je njegova cena u Nemačkoj oko 7.000“, kažu u klubu Rolling Wheels.

 

Dozvoljeno je preuzeti maksimalno prvih 600 karaktera teksta uz obavezan link do izvornog texta.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X