Band Napad na čula i njihov pogled “iza fasada” Bora

403 0

BOR, (Saša Trifunović, IST Media) Poslednjih nekoliko dana, na društvenim mrežama šeruje se prvi video-singl borskog benda Napad na čula – Mi smo iz Bor.

 

Po samoj poruci, bilo je nesporno očekivati da će preko facebook mreže njihov kontroverzni spot izazvati mnogo polemike, što im je i bio cilj.  Kadrovi njihovog rodnog grada, koje je kamera “uhvatila” tokom dvadesetodnevnog snimanja, autentični su, i predstavljaju Bor koji često izbegavamo da vidimo. Kadrovi se četo nalaze iza ofarbanih fasada, a Napad na čula se potrudio da ih vidi. Na svoj način, snimci predstavljaju univerzalnu sliku rudničkog grada, koji se razvija od učinka žuljevitih ruku, naspram birokratskih gluposti i “belih rukavica”.

 

IMG-20140506-00157

 

Dvojac se predstavlja kao Dejan Nestorović – glas i stas i Darko Vasilijić – gitare i kompjuter.

 

“Naglašavamo da cilj ovog spota nije omalovažavanje Bora, to je naš Bor, puno ga volimo i drugi nemamo”, kažu Napad na čula za IST Media.

 

Resize of IMG-20140506-00154

 

? Kako je nastao prvi singl

 

 

Prva iskra i prvi taktovi pesme desili su se u Beogradu u iznajmljenom studentskom stanu.

 

: Dejan To urlanje u pesmi je nastalo iz revolta, kada sam završio fax i shvatio da jedino zaposljenje u struci mogu da nadjem u Boru, a nije mi se vraćalo u Bor.

 

: Darko Dejan mi je doneo snimak, sav ponosan na kreaciju, Preslušao sam ga, i skontao da od toga može da se napravi pesma. Pustio sam glas kroz gomilu filtera i odradio muziku. Masni rif je prosto izleteo i uobličio pesmu u industrijski minimalizam.

 

? Čitava kreacija nije mogla biti kompletna bez video spota.

 

: Darko U spotu su zastupljena tri motiva: bes, ljubav i rudarski grad. Spot je jedan od načina da se vidi Bor, to je naše vidjenje onog drugog Bora, iza fasada.

 

Reč autora…   Rođeni i odrasli u Boru kod Zaječara, a nakon boravka van rodnog mesta, radi studiranja, autori audio-vizuelne kompozicije “IzBor” rešili su da prikažu kako vide svoj rodni grad, kako u njemu žive, kao i neke od emocija i misli koje su svakodnevno prisutne.

 

Dimnjaci, koji jednima predstavljaju izvor strepnji i straha, a drugima predmet želja i nadanja, Autorima su poslužili kao nepresušni izvor uvek rastuće opčinjenosti, opičenosti i dugoročne inspiracije.

 

IMG-20140506-00175

 

Psi su tu kao, uslovno rečeno, ravnopravni članovi zajednice i njima je bilo neophodno odati priznanje. Iako su prisutni u velikom broju, lepo se slažemo i pomažemo, a njihovi napadi na ljude, nažalost, manje su zastupljeni od napada kod kojih akteri menjaju mesta.

 

IMG-20140510-00207Na doživljaj ovog grada koji to formalno nije, puno utiče i mešana arhitektura, što smo se potrudili prikazati što vernije. Redovi višespratnica između kojih se nalaze stare, braon kućice sa starim, braon ogradama, u sebi kriju dvorišta sa ponekim davno parkiranim “tristaćem”, zanatlijsku radnju ili pak “moderan” kafić sa likom i imenom poznatog revolucionara iz kog dopire turbo-melos.

 

Slika zamrznuta u vremenu, vremenu kojeg davno nema, samo su ostale zgrade i mestimična seta.   Kružni tokovi podsećaju koliko će se čovek lako vrteti u krug ako mu se otvori prilika, i to nije striktno vezano za Bor, već je prikaz težnje svesnog tela da svesno -rotira oko date ose i koliko je teško napustiti tu putanju i leteti pravo.

 

Ako pođemo od one Darkwood Dub u srcu pustinje pustinja u srcu, Napad na čula poručuje spotom da “svako treba da nađe svoju kornjaču mudrosti i neka napusti pustinju”.

 

 

 

Snimanje spota MI SMO IZ BOR, su pomogli: Natalija Bačilović i Marko Stavrić

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X