Tema danaTurizamНекатегоризовано

“Balkanska minijada” u Donjem Milanovcu

Na okupu automobili iz 12 zemalja Evrope

 

 

DONJI MILANOVAC, (IST Media) – Karavan “mini morisa” različitih boja, modela i godina proizvodnje, sa tablicama dvanest različitih zemalja Evrope, na svojoj “Balkanskoj minijadi” zaustavio se na par sati u Donjem Milanovcu, pridruživši se ovogodišnjem obeležavanju Dana Dunava.

 

Igor Gajić
Igor Gajić, dočekao miljenike Minija iz Evrope

“Ovogodišnja ‘Balkanska minijada’  se održava sedam godina zaredom, sa ciljem da prikupimo sve ljubitelje minija sa prostora bivše Jugoslavije. Vremenom je minijada prerasla i internacionalni miting i ove godine imamo predstavnike iz Slovenije, Hrvatske, Bosne I Hercegovine, Makedonije, Grčke, Bugarske, Mađarske, Slovačke, Velike Britanije, Finske, Srbije”, – objašnjava za Danas generalni sekretar Mini Kluba Srbija, Igor Gajić.

 

Na parkingu kod pristaništa u Donjem Milanovcu bilo je 75 automobila iz porodice minija. Najstariji mini dovezao je Drago Bajc iz Slovenije i njegov autić je iz 1962. godine. Kako saznajemo, Bajc je redovan učesnike poslednje tri “Balkanske minijade”. Neodoljivom šarmu minija nisu odolele čitave porodice koje su se sa svojim naslednicima pridružili ovom auto karavanu, kao ni ljudi u ozbiljnim godinama, a i oni mlađi. Za sve njih zajedničko je ljubav prema miniju, ali i nešto više.

 

“Ono što je nama posebno značajno je činjenica da je kroz ova naša okupljanja izgrađeno mnogo više prijateljstava nego što ima ovde ima automobila, a mini  je bio karika koja nas je spojila”, izričit je Igor Gajić, a njegove reči potvrđuju brojni učesnici koji se iz godine u godinu priključuju karavanu minija koji obilazi Srbiju.

 

“Balkanska minijada” je inače i svojevrsni promoter lepota Srbije, budući da svake godine okupljanje organizuje na drugom mestu, vodeći se idejom da učesnicima koji dolaze sa strane pokaže sve ono najlepše u Srbiji. U tome im, kako kaže Gajić, pomažu i brojni prijatelji minijade, a čitava manifestacija koja se uvek organizuje u drugoj polovini juna promoviše ne samo minije, već i turističke destinacije, kulturne sadržaje i proizvode made in serbia.

 

minijada DM 1minijada DM

 

U Srbiji  poznat pod imenom “Mini moris” mada se zvanično nikad nije tako zvao, Mini je mali auto koji  je proizvodila fabrika BMC (British Motor Corporation) od 1959-2000. Smatran ikonom šezdesetih godina prošlog veka, mini je najčešće bio poznat kao Austin, klasični ili Rover Mini, a njegova popularnost je svojevremeno poređena sa popularnošću čuvene nemačke Volkswagen Bube. Na izmaku 20. veka, tačnije 1999. godine proglašen je za drugo po redu najuticajnije vozilo 20-og veka, odmah iza Forda model T. U nekadašnjoj SFRJ “mini” je prisutan od 1964. godine,  kada je zastupanje svih maraka okupljenih u koncernu, BMC poverio beogradskoj eksport-import firmi “Interpromet”, koja je ova vozila prodavala sa konsignacije, odnosno za devizna sredstva plaćanja. “Mini”, i to u vidu “kuper S”, prvi put je izlagan na beogradskom Sajmu automobila, održanom u proleće 1966. godine.

 

Preuzeto iz lista Danas, J.B.K.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Milikić: Ove godine Borani bez otvorenih bazena

Miloš Marković

Oblaci donose avanturu- izaberite svoje idelalno jesenje putovanje

Ist Media

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X