Bačević: Treba oživeti „Zlataru Majdanpek“

1088 0

MAJDANPEK, (IST Media, I.Popović) Ministar rudarstva, Milan Bačević, rekao je danas, prilikom službene posete Majdanpeku, da će učiniti sve da se ponovo oživi stari brend „Zlatara Majdanpek“.

 

Bacevic u Majdanpeku sa celnicima opstinePotrebno je pokrenuti Zlataru Majdanpek tako što bi se deo zlata iz rudnika u Majdanpeku iskoristio za pokretanje proizvodnje u toj zlatari. Insistiraću na tome i očekujem da bi Narodna banka Srbije mogla da da saglasnost, da se izvesne količine zlata opredele za tu svrhu”, rekao je ministar Bačević posle sastanka sa rukovodstvom opštine Majdanpek i poslovodstvom rudnika bakra i zlata Majdanpek.

 

U „Zlatari Majdanpek“ sada radi 450 radnika, koji su na prinudnom odmoru zbog manjka posla, a ministar Bačević smatra da je oživljavanje ove zlatara, kojoj je nekada samo Zlatarna Celje mogla da konkuriše, jako bitno za ovaj grad.

 

“Prerada zlata u Zlatari Majdnapek je trenutno blizu nule i potrebno je uložiti 20 miliona evra za njeno oživljenje. Potreban je novac za nabavku sirovine, obrtni materijal, obnavljanja dela opreme i sistema prodaje”, kaže Dejan Vagner, predsednik opštine Majdnapek, dodajuči da je majdanpečka zlatara u neraqvnopravnom položaju sa privatnim zlatarama.

 

Majdanpečka zlatara ima obavezu korišćenja žiga na nakitu, što je dodatni trošak, a privatne zlatare nemaju tu obavezu”, objasnio je Vagner.

 

Nekada je u pogonu najvećeg brenda bivše Jugoslavije, „Zlatare Majdanpek“ radilo preko 1900 ljudi, a trenutnih 450 nema ni overenu zdravstvenu knjižicu.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X