Bačević: Treba oživeti „Zlataru Majdanpek“

664 0

MAJDANPEK, (IST Media, I.Popović) Ministar rudarstva, Milan Bačević, rekao je danas, prilikom službene posete Majdanpeku, da će učiniti sve da se ponovo oživi stari brend „Zlatara Majdanpek“.

 

Bacevic u Majdanpeku sa celnicima opstinePotrebno je pokrenuti Zlataru Majdanpek tako što bi se deo zlata iz rudnika u Majdanpeku iskoristio za pokretanje proizvodnje u toj zlatari. Insistiraću na tome i očekujem da bi Narodna banka Srbije mogla da da saglasnost, da se izvesne količine zlata opredele za tu svrhu”, rekao je ministar Bačević posle sastanka sa rukovodstvom opštine Majdanpek i poslovodstvom rudnika bakra i zlata Majdanpek.

 

U „Zlatari Majdanpek“ sada radi 450 radnika, koji su na prinudnom odmoru zbog manjka posla, a ministar Bačević smatra da je oživljavanje ove zlatara, kojoj je nekada samo Zlatarna Celje mogla da konkuriše, jako bitno za ovaj grad.

 

“Prerada zlata u Zlatari Majdnapek je trenutno blizu nule i potrebno je uložiti 20 miliona evra za njeno oživljenje. Potreban je novac za nabavku sirovine, obrtni materijal, obnavljanja dela opreme i sistema prodaje”, kaže Dejan Vagner, predsednik opštine Majdnapek, dodajuči da je majdanpečka zlatara u neraqvnopravnom položaju sa privatnim zlatarama.

 

Majdanpečka zlatara ima obavezu korišćenja žiga na nakitu, što je dodatni trošak, a privatne zlatare nemaju tu obavezu”, objasnio je Vagner.

 

Nekada je u pogonu najvećeg brenda bivše Jugoslavije, „Zlatare Majdanpek“ radilo preko 1900 ljudi, a trenutnih 450 nema ni overenu zdravstvenu knjižicu.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X