EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Avala: Za otvaranje rudnika zlata kod Žagubice, potrebno 177 miliona dolara

BOR, (IST Media) Za pokretanje prvog rudnika zlata u Srbiji, u blizini Žagubice, biće potrebno 177 miliona američkih dolara, pokazuju preliminarne ekonomske procene, koje je za Projekat zlata Timok sastavila nezavisna kompanija AMEC iz Perta u Australiji.

 

„Očekuje se da će za potencijalnu investiciju pokretanja prvog rudnika zlata u Srbiji biti potrebno 177 miliona američkih dolara, da će tokom svog radnog veka, preko ubiranja rudne rente budžet Republike Srbije prihodovati 38 miliona dolara, i da će biti zaposleno 250 ljudi“, navodi se u saopštenju kompanije Avala Risorsis (Avala Resources).

 

Avala Resources IMG_5171

 

Ova srpska kompanija sa kanadskim kapitalom, bavi se geološkim istraživanjima na teritoriji Srbije.

 

Studija procenjuje početni površinski kop prosečnog radnog veka od 8,4 godina sa godišnjom proizvodnjom od 2,5 tona zlata u koncentratu, koristeći standardnu tehnologiju flotacije.

 

Avala Resources IMG_5859

 

Projekat, kažu u ovoj kompaniji, takođe zahteva, otprilike, dve godine ulaganja u infrastrukturu nakon dobijanja svih potrebnih dozvola i zakonskih regulativa u vezi sa zaštitom životne sredine.

 

Sean Hesson
Šon Heson

“Naš cilj u vezi sa objavljenom procenom jeste da pokažemo da je projekat potencijalno ekonomičan i da ukažemo na delove projekta koji zahtevaju dodatni posao “, rekao je direktor kompanije „Avala Resources“ Šon Heson (Sean Hasson).

 

“Nama je jasno da ćemo morati da uložimo dodatni napor radi unapređivanja iskorišćenja zlata iz finalnog koncentrata“, dodao je on.

 

Direktor kompanije ukazuje na to da je projekat najosetljiviji na iskorišćenje zlata, kao i tržišnu cenu zlata

 

„Iako ne možemo da utičemo na cenu zlata – možemo da radimo na poboljšanju iskorišćenja zlata“, dodao je Heson.

 

Džastin van der Torn
Džastin van der Torn

Menadžer istraživanja kompanije “Avala Resources“, Justin van der Toorn, naglašava da je kompanija, od 2010. godine do sada, u istraživačke radove na Projektu zlata Timok uložila preko 160 miliona američkih dolara.

 

“Srbija trenutno ima najbolju klimu u regionu za investicije u razvoj novih rudarskih projekata, tako da mi ohrabrujemo napore srpske Vlade da sprovodi politiku otvorenosti prema novim investicijama. Pri tome se najviše zahvaljujemo lokalnim vlastima i Safetu Pavloviću, predsedniku opštine Žagubica, koji je pružio ogromnu podršku našem projektu”, kaže Justin van der Toorn.

 

Naglašava, takođe, da je važno imati na umu da je Preliminarna ekonomska studija izveštaj koji pruža preliminarnu procenu u kom pravcu bi se projekat razvijao, kao i postojanje ekonomske održivosti tokom daljeg razvoja projekta. Odluka o otvaranju rudnika dolazi kasnije, nakon što se kompletira studija izvodljivosti.

 

Avala Resources DSC_0073

Naporna istraživanja na CrnomVrhu donela dobre rezultate

 

Prema njegovim rečima, otvaranje rudnika bi značilo dobit za sve interesne grupe.

 

“Jasno je da je najzanimljivije pitanje kada ce rudnik biti otvoren. Znam da ovo nije odgovor koji bi ljudi želeli da cuju, ali rudarska industrija zahteva dugorocne planove i to za sada nije poznato. Ovo je razlog zašto se oslanjamo na Vladu da održi stabilnu i što je još važnije, predvidivu klimu za investiciona ulaganja u buducnosti,” dodao je on.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X